Avsnitt 235, fotografen Frank af Petersens

Enlight1104

“Det Afrika som jag upplevde som ung var så fantastiskt och så omvälvande att jag skulle uppleva det som en fullständig tragedi om inte andra fick uppleva samma sak i framtiden. Ett Afrika utan sina stora djur vore en katastrof.”

Jag har faktiskt den tidigare Huskygästen Felix Oppenheim att tacka för det här avsnittet.

När vi satt i den smått legendariska studion Felix & Felix på Brunnsgatan 0 i Stockholm sade han att “fasen, du borde kanske snacka med Frank…?”

Jag tog till mig av hans tips och började att följa Frank på sociala medier. Men åren gick utan att någon intervju kom till skott. Men så en solig och kall vårdag mitt under brinnande pandemi mötte jag upp med Frank af Petersens på Nytorget för en så kallad “researchkaffe” som jag brukar boka in då tillfälle erbjöds.

Efter att ha lärt känna honom bättre bokade vi tid för inspelning och en minst lika kall, men regntung dag, möttes vi upp på Downtown Camper för en intervju.

Så följ med på en spännande resa som börjar med en inte helt vanlig uppväxt och livshistoria: som barn till en tjänsteman inom FN öppnades äventyrets dörrar tidigt för Frank. Innan gymnasiet hade han redan hunnit med att bo i Kabul (innan Sovjetunionens invasion), Jemen och Somalia. Uppväxtåren i just Afrika kom att prägla hans liv och person. Och många år senare, efter en framgångsrik karriär valde han att istället viga sin tid åt att dra sitt strå till stacken för att bevara Afrikas unika fauna – specifikt de stora djuren elefant och noshörning.

“Tjuvjakten blev faktiskt en chock för mig – själva omfattningen av den. När det sköts som mest var det ungefär 35 000 elefanter per år. Och för att sätta det i perspektiv kan man säga att optimistiska siffror säger att det kan finnas upp mot 650 000 elefanter totalt i hela Afrika.”

Vi pratar mycket om problematiken bakom tjuvjakten – de ekonomiska och kulturella mekanismer som driver en samvetslös jakt på den krympande populationer elefanter och noshörningar.

Vi pratar om elfenbenets väg från Afrika till Asien, om de grupperingar som mutar sin väg till de illegala marknaderna och hur tjuvjakten även kan kopplas samman med milis- och terrorgrupper.

“Det finns exempel på milisgrupper som har finansierat sin verksamhet helt, eller delvis, genom tjuvjakt. The Lords Resistance Army med Joseph Comy i spetsen är ett exempel på detta. Desertörer har berättat att det fanns specifika enheter som sysslade med enbart tjuvjakt”

Vi pratar om situationen på marken: om dåligt betalda Park Rangers och hur en fattig bonde kan lockas av de snabba pengar som elfenben kan generera. Men även om den militariserade och extremt välorganiserade jakten på noshörning i Afrika.

“Det finns så mycket pengar att tjäna på noshörningshorn att man i Sydafrika har sett tydliga tendenser att man hyr in legosoldater med militär utrustning som exempelvis natt- och värmekikare.  De kan flyga in med helikoptrar, identifiera var noshörningarna finns innan de landar med en närskyddsstyrka, skjuter noshörningen, sågar av hornet och är ute igenom inom åtta minuter.”

This slideshow requires JavaScript.

*    *    *

“Den stora internationella tjuvjakten styrs och kontrolleras av samma gäng, med bas i Asien, som kontrollerar drog- och människohandel. Och det är tjuvjakt på elefant och noshörning i första hand. Detta bedrivs i så stor skala att det har fått konsekvenser för demokratiutvecklingen i delar av Afrika.”

De hemsidor och organisationer som Frank nämner under intervjun är följande:

 

Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

*    *    *

Missa inte heller min intervju med Felix Oppenheim, Jens Assur eller med Mattias Klum.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

logga

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.