Avsnitt 163, klippklättringskurs med Mountainguide Travels!

Fil 2018-01-19 14 14 19

“Känner man sig det minsta nyfiken så ska man ju verkligen prova på, och prova på det med helt öppna ögon – fråga dig själv vad som egentligen finns där och vad skulle vara min grej? Jag kanske är boulderklättrare  som kommer att hänga på Telefonplan och göra pull-ups! Eller jag ska kanske ner till Alperna och göra klassiska 4000-meterstoppar, det är de stora vidderna och glaciärvandringar, det är att se stora spin drifts som ryker över kammarna, eller att se solen gå upp och se hur Matterhorn kastar en skugga klockan 05:30 på morgonen. Det kanske är det som jag vill uppleva”

Jag har nästan minimalt med klättererfarenhet. Visst, jag har testat inomhusväggar en handfull gånger under snart tjugo års tid, jag har klättrat is uppe i Abisko på Ice Climbing Festival men jag har framförallt gått en veckas glaciärsäkerhetskurs i Tarfala tillsammans med Arctic Guides.

Kanske mer än själva klättringen så fascineras jag av det rena, enkla hantverket bakom alpinism och klättring. Friktion och gravitation som balanseras mot varandra och i samspel skapar fasta punkter och en trygghet i områden och positioner där människan egentligen inte ska kunna vistas.

Men för att utöka min kunskap, min nyfikenhet och för att öppna fönstret till klättervärlden än mer så bokade jag upp mig på en klippklättringskurs tillsammans med Mountain Guide Travels som drivs av UIAGM-certifierade bergsguiden Andreas Bengtsson.

Avsnittet är inspelat både i studion hos acast där jag intervjuar Andreas, men även ute på klippan vid Häggsta där kursen hölls en helg i slutet av september.

I intervjun med Andreas pratar vi en hel del om hans bakgrund och hur det gick till då han började med klättring och vad som drev hans passion och utveckling framåt. Men vi blir även förvånandsvärt filosofiska och pratar en hel del om risktagande i dagens västerländska samhälle och jag hamnar i ett resonemang om den vackra symboliken med att lita på sig själv då man knyter in sig i sitt rep.

This slideshow requires JavaScript.

Podcasten Husky spelas in med stöd från Naturkompaniet och från elbolaget Nordic Green Energy.

Kolla gärna in kampanjen Rädda våra vintrar som Nordic Green Energy driver för att skapa mer kunskap och förståelse på vad du som individ och som konsument kan göra för att rädda framtidens vintrar.

När du exempelvis tecknar ett elavtal miljömärkt med EKOenergy blir du automatiskt en supporter till Protect Our Winters – och detta bjuder alltså Nordic Green Energy på.

Originalfoto © Mountain Guide Travel

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

NGE_Logotype_RGB

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.