Avsnitt 153, Fanny och Erika Borgström!

Foto 2017-10-02 20 25 46

“Vill man träna två gånger om dagen så tar det mycket tid och energi och man hinner inte med så mycket annat. Då vill man vara på en plats hela tiden och det är så otroligt skönt att vi är två – för jag behöver aldrig känna att jag är själv.”

Under en nästan overkligt fin höstvecka uppe i Åre passade jag på att boka in en intervju med systrarna Fanny och Erika Borgström.

Syskonen har under det senaste året seglat upp som nya stjärnor på trail-, ultra- och skidalpinisthimlen då de tillsammans med Emelie Forsberg och Ida Nilsson utgör Sweden Skimogirls.

Fil 2017-10-02 19 06 00

Erika och Fanny, fotade av Emrik Jansson

“Ibland kan man ju få höra att man ‘lever ett drömliv’, då tänker jag att om folk skulle veta hur lite pengar man lever på eller hur man måste lappa ihop saker så skulle det säkert inte vara ett drömliv på det sättet. Men jag tror att det är för att man utstrålar så mycket att man gör något som jag älskar och som jag brinner för som man kanske ser det som en dröm. Det är så mycket längtan, fantasier och naiva tankar i det hela som gör att jag tror att många ser upp till det bara för att man är så stolt över det man gör.”

De vann nyligen damklassen på Pyrenée Stage Run – en sjudagars utmaning då de som lag sprang tjugofem mil och mer än 15,000 höjdmeter. De vann inte bara damklassen, de kom även in som femte lag totalt.

Fanny Borgström vann även i år totalen på High Coast Ultra 75K på 8.03, hela arton minuter snabbare än första herr.

“Det har varit optimalt för oss nu när vi har husbilen: man har tränat tre timmar på förmiddagen, sätter sig i husbilen, äter lunch och vilar lite. Sen kör vi någon timme tills vi kommer fram till ett nytt ställe där man kan träna en eller två timmar, sen äter man och går och lägger sig – det behövs liksom inget mer.”

De är födda utanför Östersund men efter en flytt växte de upp i Umeå. Vi häller upp en stor kaffe och kör en genomgång på det mesta; om restaurangerna i Duved och om köerna i Åre. Om drömmen att bli upptäckt av Per Elovsson, hur de upptäckte randonée, om hur placeboeffekten kanske byggde upp stämningen i Åre, om att ta matbad för att få i sig tillräckligt med näring under Pyrenée Stage Race och framförallt om hur viktigt det är att vara naiv.

“Det var precis som första året som vi skulle köra Keb Classic – det var ju Emelie som sa till oss att ‘det är klart att ni kan köra det där!’. Och vi hade inte ens haft på oss stegjärn eller haft på oss rep. Vi kom till första checkpoint efter att ha firat oss ned för en klippa och då kommer funktionären fram till oss och kollar på mig: ‘hm…DU har inte på dig din sele rätt…och inte du heller!’. Vi bara tänkte: ja men säkert syrran!”

Ett stort tack till Sunfleet för hjälp med bil och transporter! Jag är överlycklig varje dag som jag med lätthet lever ett liv utan bil och jag är helt övertygad om att långt många fler skulle kunna klara sig utan bil tack vare företag som Sunfleet. Den mest miljövänliga bil är den som du aldrig behöver köpa eller äga.

Därför känns det kul att erbjuda alla lyssnare två gratismånader på Sunfleets medlemskap “Small” om ni registrerar er med rabattkoden “Husky”.

Vi kombinerar Sunfleet med tåg, kollektivtrafik och cykel och det går alldeles utmärkt – eftersom Sunfleet finns på 50 orter kan man exempelvis ta tåget på semestern och plocka ut en utflyktsbil ur den lokala bilpoolen.

Missa inte heller min andra intervju med Emelie Forsberg eller med Ida Nilsson – den andra halvan av #swedenskimogirls

Följ systrarna Borgström på deras instagram: @fannybor och @erikaborgstrm.

Podcasten Husky spelas in med stöd från Naturkompaniet och elbolaget Nordic Green Energy.

Originalfoto © Emrik Jansson  / @emrikjanssonphotography

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

NGE_Logotype_RGB

Categories: Uncategorized

3 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.