Avsnitt 138, spöknät, vrakdykning och Tretorns “Jacket From the Sea”!

Jag var inbjuden av Naturkompaniet för att köra en intervju på plats inför publik på deras butik på Sveavägen i samband med lanseringen av Tretorns Rain Jacket From the Sea som är tillverkad av återvunna spöknät – alltså övergivna fisknät och trålar från havsbottnen.

Med mig på scen var även Marcus Runeson från Badewanne och Fredrik Ekström som är marknadschef på Tretorn. Badewanne var ett av fem initiativ som belönades med Naturkompaniets Naturbonus för 2017 med följande motivering:

“Varje år försvinner cirka tiotusen nät i Östersjön och de fortsätter att fånga fisk, sälar och fåglar året om. Många vrak i våra farvatten är insnärjda i nät. Åtminstone några av dem vill Badewanne rensa bort för att minska plasten i havet och se till att inte djur fastnar i näten och dör.

Badewanne Dive Team är ett projekt helt i linje med Naturkompaniets mission att ta ansvar för vår natur. Därför är det med glädje som vi nu delar ut 300 000 kronor till Badewanne!”

Avsnittet är vårt inspelade samtal där Marcus berättar om vrakdykning, om förlorade tyska ubåtar på Östersjöns botten, om problemet med spökgarn som trasslar in sig i vrak och som blir till dödliga fällor för fiskar och sälar som fastnar och går en kvalfylld död till mötes.

Fredrik berättar om Tretorns historia, om sin egen bakgrund som dykinstruktör i Malaysia, om hur de ställer om till en hållbar produktion och hur projektet med Jacket From The Sea blev till verklighet.

Detta är ett avsnitt som lämpar sig extra bra för att lyssna i acasts app eftersom Marcus refererar till ett antal bilder under samtalet som vi visade för åhörarna i butiken, så om ni inte redan testat acasts app kan detta vara ett lämpligt tillfälle att göra det eftersom ni då kan se alla bilder som Marcus visar samtidigt som han pratar om dom.

This slideshow requires JavaScript.

Podcasten Husky spelas in med stöd av det nya Holiday Club Åre och Naturkompaniet.

Gillar du detta avsnitt kan jag även rekommendera intervjun med Sören Kjellqvist, med Stefan Ytterborn eller samtalet med Eva Karlsson från Houdini inspelat på Naturkompaniet.

Originalfoto © Tretorn

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

 

naturkompaniet

holiday_clube_are_mountains

acast_black_logotype_R

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.