Avsnitt 139, Tove Alexandersson!

Enlight44

“Det tror jag är en av mina styrkor; att kunna fortsätta att springa fast det gör väldigt ont. Så när det är en viktig tävling vet jag att jag kan pressa mig själv riktigt hårt. Det där är ju egentligen gränser som jag själv lärt mig att tänja på eftersom det är en mental grej som jag aldrig viker ner på. Det finns inte att jag säger åt hjärnan att sluta springa. Om det går så fortsätter jag.”

Tove Alexandersson vinner Bragdguldet för 2019, bästa kvinnliga idrottare och inte minst Jerringpriset!

Med fler än 50 guldmedaljer från SM, EM, JVM, VM och Världscup inom både orientering och skidorientering vid endast tjugofyra års ålder är Tove Alexandersson en idrottare i den absoluta internationella toppklassen. I vintras var hon nominerad till Jerringpriset och hon kommer garanterat ha en fortsatt mycket spännande karriär framför sig.

Jag besökte Tove i föräldrahemmet utanför Borlänge och pratade om hennes uppväxt i en dedikerad orienterarfamilj med genuint natur- och friluftsintresse. Om hur Tove som liten hellre ville tävla med de som var äldre för att hon skulle få lite utmaning, om kärleken till sporten, om gemenskapen, om bra kartritare och hur det är att springa snabbt i terräng. Om varför hon inte tror på orientering i OS, om vad det kan finns för förbättringspotential när man redan vunnit så mycket, om hur skidorientering hotas av allt sämre vintrar och riskerar att försvinna, om lockelsen med Skyrunning, Adventure Race, skidalpinism och andra äventyr och om att vara en ambassadör för sporten.

“Nu är skidorientering väldigt litet i Sverige och det beror väldigt mycket på många dåliga vintrar. För skidorientering behöver man ju natursnö för att man ska kunna arrangera tävlingar, det går inte att lösa med konstsnö. De senaste åren har väldigt många tävlingar blivit inställda och det har nästan bara varit i norra Sverige som det har gått. Det är jättesynd och man märker att många ungdomsklasser har tappat medlemmar på grund av detta. Finns det inga tävlingar eller träningar så försvinner sporten.”

Podcasten Husky spelas in med stöd av det nya Holiday Club Åre och Naturkompaniet.

Detta avsnitt görs i samarbete med Nordic Green Energy som är en samarbetspartner till både Svenska Orienteringsförbundet och Protect Our Winters Sweden.

Nordic Green Energy är Sveriges äldsta gröna elbolag och de arbetar för att all el i Sverige ska komma från sol, vind och vatten.

“Tillsammans med Svenska Orienteringsförbundet och Protect Our Winters Sweden vill vi få fler att engagera sig i vårt klimat. Vår jord värms upp i snabb takt vilket bidrar till att våra isar blir mindre och våra vintrar blir allt kortare. Innan slutet på detta sekel kommer vi knappt ha några skiddagar kvar i våra svenska fjäll. Det tycker vi är viktigt att berätta om. Därför har vi lanserat kampanjen Rädda Vintrarna – ett initiativ där vi vill göra klimatfrågan mer förståelig och samtidigt ge dig tips på hur du kan vara med och rädda våra vita vintrar. Läs mer om detta på raddavintrarna.nu” (Nordic Green Energy)

Ett extra stort tack till Sunfleet för hjälp med bil för den lilla Dalaturnén.

Gillar du detta avsnitt kan jag även rekommendera intervjun med Emelie Forsberg, Sara och Johanna Hagström, avsnittet tillsammans med Protect Our Winters SwedenJenny RissvedsNils Zätterström eller med Jonas Buud.

Originalfoto © Sven Alexandersson / tovealexandersson.se

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

rädda_vintrarna_FB

naturkompaniet

holiday_clube_are_mountains

acast_black_logotype_R

2 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.