Sportlovslyssning: Fjällsäkerhet

33237831411_6cd91c75f0_k

I många delar av fjällvärlden har vi den bästa och mest snörika vintern på många år. Under varje steg knarrar den kalla snön och varje morgon är trappan inbäddad under fjäderlätta kristaller.

På fjällsidorna dansar vinden och snön passionerat varje natt och skapar konst, gudomlig åkning och dödliga fällor.

Vi har nog alla gått på kortare kurser där vi tränat med transciever, sond och spade. Vi har sett bildvisningar och hört om svaga lager, lutningsgrader på konvexa sluttningar. Men det skadar inte att både fräsha upp kunskaperna och även höra historier från människor som blivit direkt drabbade av lavinolyckor samt de som jobbar med fjällsäkerhet där laviner är en av många risker.

Tillsammans med Arctic Guides producerade jag miniserien Replacing Luck. Lyssna gärna på den andra delen där jag pratar med Andrea Mannberg som för några år sedan drogs med i en lavin i Kittelfjäll. Hör om hennes upplevelser av den ödestigra dagen och hur olyckan har påverkat henne.

Missa inte heller ett av de senare avsnitten där jag pratar med Mattias Tarestad som jobbar med Naturvårdsverkets lavinprognoser. Hör om historiken och statistiken bakom prognoser och mycket mer.

Missa inte heller det nu ganska gamla, men fortfarande lika aktuella avsnittet, från lavinsäkerhetsprojektet Saferide.

Originalbild  © National Park Service, Alaska Region

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

rädda_vintrarna_FB

NGE_Logotype_RGB

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.