Avsnitt 121, Replacing Luck del ett / Anders Bergwall

foto-2016-11-22-18-33-58

I mer än tre år har jag velat göra en miniserie om lavin- och bergssäkerhet och om risktagande i bergen.

Tack vare mitt arbete med Husky har jag lärt känna Anders och Merja Bergwall som nu tillsammans driver det Abiskobaserade företaget Arctic Guides. Jag har varit på glaciärkurs med dom, varit på isklättringsfestival i Abisko och inte minst gjort mitt livs topptursresa till Svalbard tillsammans med dom. Dessa tre avsnitt är en del av föreläsningsturnén Replacing Luck som arrangeras i Sverige och Finland.

När man har förmånen att gå på tur med en certifierad bergsguide som Anders eller som Martin “Bruce” Lundberg känner jag mig alltid säker med de beslut som de fattar. Man vet att deras erfarenhet och deras bedömningar hela tiden ligger på den säkra sidan. Om något skulle gå snett vet man även att de är de bäst lämpade att snabbt göra rätt åtgärder för att sätta hela gruppen i säkerhet.

Att gå på topptur och få njuta av åkning långt från pistade nedfarter och tecken på civilisation är nog det mest underbara som jag kan tänka mig. Men att röra sig bort från varma stugor, vägar och skidpatruller innebär också att om något skulle gå snett kan konsekvenserna bli mycket stora och än mer allvarliga. Det innebär att vi alla måste ta ett mycket större ansvar för våra egna beslut samt för vår egen och våra kamraters säkerhet.

Hur ska vi tänka kring detta? Vilka faktorer påverkar oss och hur påverkar den tekniska utvecklingen av utrustning sättet som vi tänker kring våra upplevelser i bergen? Hur är det att dras med i en lavin och hur är det att förlora en bror i en lavinolycka?

I tre avsnitt kommer vi att dyka djupare i detta. Tillsammans med Anders Bergwall, Andrea Mannberg och Sandra Fransson kommer jag att ta upp tre olika perspektiv av vad livet i bergen kan innebära.

Anders har jobbat som bergsguide sedan 1985 och jobbar även med den Alpina Fjällräddningen. I den första delen av serien Replacing Luck pratar Anders om skidåkningens tekniska utveckling och hur den påverkar toppturande, hur vi tar oss ut i den alpina terrängen och hur konsekvenserna kan förändras både till det positiva och de negativa. Vi får även höra om hur Fjällräddningen arbetar.

I nästa avsnitt av Replacing Luck pratar jag med Andrea Mannberg som tillsammans med två vänner drogs med i en stor lavin i Kittelfjäll.

I det tredje och sista avsnittet av Replacing Luck pratar jag med Sandra Fransson som startade initiativet Safe Passions för att hedra sin bror Andreas som förolyckades i en lavin i Chile 2014.

Podcasten Husky spelas i år in med stöd av Lundhags.

Originalfoto © Arctic Guides

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

lundhags

acast_black_logotype_R

2 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.