Prisbelönta klätterfilmer, Instabluffar och skalplagg på catwalk – veckan som gått!

NG-FreeSolo-KeyArt-Postcard.e5dd26c5

Efter snart sex år är det nog en dominerande tanke som jag haft omkring Husky: att jag borde använda hemsidan ännu mer!

Därför kommer här en kort veckospaning med kommentarer från Outdoorvärlden. Tanken att detta ska fortsätta med relativ regelbundenhet. Hör gärna av er om tips!

Den 24 februari rullades den röda mattan för Oscarsgalan ut för 91:e gången. Nytt för detta år var att priset för Bästa dokumentär skulle gå till en film om en av vår tids mest ikoniska klättrare: Alex Honnold.

Innan Oscarsgalan hade filmen Free Solo redan vunnit motsvarande pris i BAFTA som är Englands motsvarighet till Oscarsgalan.

En beskrivning av filmen känns tämligen överflödig i detta forum – men kort sagt så är filmen ett resultat av Chai Vasarhelyi och filmaren Jimmy Chin som följer Alex Honnolds försök att frisoloklättra den 900 meter höga klippan El Capitan.

I Norden har filmen introducerats av den inte helt okände Fredrik Sträng, såväl i vanligt bioformat samt några visningar på IMAX.

Jag ringde upp Fredrik och frågade hur han såg på filmen, varför den vunnit så många priser och om den Nordiska filmturnén kommer att påverkas av detta:

”Självklart påverkar priser hur väl mottagen filmen blir och antal förfrågningar men det viktigaste är väl ändå att det är första gången en klätterfilm får en Oscar för bästa dokumentär.

Det är stort för klättervärlden och utmärkelsen är välförtjänt då regissörerna gjort en i princip perfekt film! Sällan har en klätterfilm varit så förståelig för icke-klättrare. Konsekvenserna av att Alex Honnold faller blir så påtagligt och ena stunden väcker filmen starka känslor och förvirring och i andra stunden en djup beundran.

Jag har följt Alex resa nästan sedan början och visste att filmen skulle komma. För mig kändes det självklart att ta in filmen till Norden och den har nu setts av över 13 000 svenskar och går nu på IMAX på filmstaden.”

Fredrik fortsätter:

”Gällande klättringen som skildras i Free Solo så finns det klättrare där ute som har soloerat genomfört jämförbar svårighet med Alex klättring i filmen på den mest ikoniska granitklippan, El Capitan och med men ett stjärnteam bakom som filmade var nästan bäddat för succé! Min egna analys som klättrare med erfarenhet även som filmare kan jag ju säga att detta är ett extremt bra exempel på ett fantastiskt samspel mellan regi, produktion och Alex klättring.

Tack vare Alex flickvän Sanni McCandless lyckades filmen också fånga dramat. Tack vare henne tycker jag att det blir ett bra samspel och en nödvändig friktion som väcker både känslor och frågor som sannolikt inte skulle ha kommit fram om det varit en ’vanlig’ klätterfilm. Det är nog mycket tack vare det som filmen fått utrymme och blivit mer lättillgänglig för en publik utanför de vanliga klätterkretsarna.”

Free Solo visas runt om i landet under mars månad.

 

*    *    *

84ea00c5-1f75-4ab4-a50a-9eac677057db

Få missade nog det virala fenomenet #fjällräveninfluencer på Instagram i veckan. Med löftet om månatliga leveranser av gratis väskor och utrustning i utbyte mot att dela med sig av ditt inspirerande friluftsliv…

På endast tre dagar fick kontot mer än 60 000 följare på Instagram innan Fjällräven agerade och via direkt kontakt med Instagram fick kontot avstängt.

Jag frågade Karin Bäcklund om hennes spontana kommentar och tankar kring det som skedde. Karin är kommunikationsstrateg med digitalt fokus. Hon driver nu det egna företaget Not Just Cake, hon driver podcasten ”Uppstickarna”, hon har för fem år i rad blivit nominerad till utmärkelsen Cision PR Influencer Awards, ett pris som går till den PR-konsult som har mest inflytande digitalt i Sverige.

”Generellt sätt gäller att om det verkar för bra för att vara sant, så är det ofta det! I det här fallet gick Fjällrävens officiella Instagramkonto snabbt ut och kommenterade att det här kontot var fake i sina sociala kanaler så fort de fick reda på att det fanns, och då försvann fakekontot snabbt.”

På frågan vad anledningen till detta kan vara svarar Karin:

”Ja det kan vara så att man startar såna här konton för få följare för att sedan byta namn på kontot och marknadsföra något annat, eller kanske för att sälja ett konto med många följare dyrt.”

Var det någon av er som hade svårt att motstå frestelsen?

Eller sitter ni inne med egna tankar och teorier kring det som skedde? Maila mig eller kommentera nedan!

 

*    *    *

 

This slideshow requires JavaScript.

Under den senaste säsongen har vi sett fler av de klassiska svenska friluftsmärken som väljer att göra kollaborationer med mer utpräglade fashionmärken. Först och störst ut var givetvis Fjällrävens designsamarbete med Acne, sedan kom Moraknivs samarbete med Sandqvist och senast i raden är Haglöfs limiterade kollektion med det svenska klädesmärket Très Bien.

Très Bien grundades 2006 i Malmö och gör kläder i segmentet mellan High Fashion och Streetwear. Samarbetet resulterade i sex produkter.

Jag frågade Erica Wigge som är Global Publishing Manager på Haglöfs om en kort kommentar kring varför samarbetet kom till:

”Haglöfs är ett outdoorföretag. Vi skapar våra produkter med en annan utgångspunkt än ett modeföretag. För att tåla tuffa förhållanden utomhus är funktion och prestanda vårt främsta fokus. Att samarbeta med herrvarumärket Très Bien och låta deras designspråk sätta sin prägel på några av våra klassiska produkter har resulterat i ikoniska Haglöfs-produkter med en helt ny look.”

När Fashion Week Stockholm gick av stapeln var jag inbjuden till en visning av magasinet Scandinavian Man med en tolkning av ”Urban Outdoor” med kläder från bland annat Bergans, POC, Peak Performance, Didrikssons och Haglöfs. Visningen uppmärksammades bland annat av Vogue.

Konrad Olsson, chefredaktör på Scandinavian Man, föklarar hur de tänke med visningen:

“Scandinavian Man försöker visa att det kan hända helt nya saker om man sätter traditionella outdoorvvarumärken och outdoorplagg i en ny kontakt. Med en styling som andas fashion snarare än funktion visade vi att detta är möjligt, vilket också tidningar som Vogue och Highsnobiety höll med om, av deras recensioner att döma. Vi är övertygade om att outdoorvarumärkena har mycket att vinna på att närma sig fashion i både presentation och uttryck. Det finns en tillväxtpotential där som är stark, särskilt med tanke på hur modevarumärken de senaste åren närmat sig outdoor i sin inspiration.”

Det är knappast en kvalificerad gissning att vi kommer att få se långt många fler samarbeten över gränserna i framtiden.

Vad tror ni själva om framtiden för Outdoormodet?

*    *    *

Hör gärna av er om tips och tankar om andra intressanta nyheter som kan kräva fördjupning! Maila mig på magnus@huskypodcast.com

 

Categories: Uncategorized

2 replies »

  1. Misstänker att en Dario Widmer hade med de fejkade kontot att göra, de lades ut på insta-story att dom som följer Dario Widmer hade större chans att få bli fjällräveninfluenser..

    • Superintressant – det var det namnet som jag letade efter. Tror att de tog bort hans omnämning efter någon dag, men det är nog mycket möjligt att han var involverad på något vis. Tack för tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.