Avsnitt sextiotre, Mattias Eriksson, the Climate Race och Johan Rockström!

Foto 2014-12-12 15 02 10

“Sen tror jag väldigt mycket på att återkoppla vår livsstil till naturen, det vill säga att tillbringa mer tid i den levande biosfären. Vi har en kultur i Sverige som är nära kopplad mellan den moderna livsstilen och naturen men jag känner mig orolig för att vi tenderar till att koppla oss fria från naturen och jag tror att det är väldigt värdefullt och inspirerande och positivt för livskvalité och möjligheterna att bättre förstå vårt ekonomiska och sociala beroende av naturen, om vi är med naturen i naturen”

Mattias Eriksson och hans vän Anders Danielsson är småbarnsföräldrarna som har hittat ett sätt att kombinera träning med en växande dos av äventyrslystnad.

Mattias berättar en intressant historia om en ganska orörlig ungdom med fika i Sandvikens schackklubb, femton månaders militärtjänstgöring i Boden som försämrade hans kost och hälsa ännu mer – till att bli utmanad till att göra Vasaloppet. Detta gjorde att Mattias gick ned trettio kilos övervikt på ett år och att de tillsammans gjorde en svensk klassiker. Nästa steg blev mer avancerade utmaningar som gjorde att vännerna till exempel har cyklat genom Sverige, cyklat Göteborg – Stockholm non stop och nu senast cyklat, och paddlat SUP, mellan Helsingborg och Amsterdam. Det senaste äventyret kom även att bli “the Climate Race” eftersom de ville röra sig längs med en rutt som riskerar att hamna under vatten om den globala temperaturen höjs och havsnivåerna stiger.

Under planeringen till denna utmaning kom Mattias i kontakt med Johan RockströmStockholm Resilience Center. Jag ville därför inleda avsnittet med ett kort samtal med den oerhört upptagne Johan där vi ändå hinner prata lite om varför 2015 blir ett ödesår för vårt klimat, om förväntningar och möjligheter inför klimatmötet i Paris. Om vägen till en fossilfri värld. Tillsammans med fotografen Mattias Klum har Johan även skrivit boken Vår tid på jorden: välfärd inom planetens hållbara gränser. Titta gärna på Johans framträdande i TED Talks.

Ni kan även titta på filmen från Mattias och Andreas sommaräventyr.

Originalbilden tillhör Mattias och Anders.

Lyssna på acast

Ladda ned acast för iPhone eller Android

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.