Avsnitt sextioåtta, Björn Andersson!

Foto 2015-02-01 18 16 59

“Där var det ju snöstorm då, där kunde jag ju inte hålla mig varm heller för det gick inte att springa ordentligt. Så sista fem kilometrarna där tog ju väldigt, väldigt lång tid med dom förhållandena. Då var jag kanske inte så där jättekaxig när jag kom i mål”

– Björn om målgången på Norseman 2005

Det är ingen överdrift att beskriva Björn som en av Sveriges främsta triathleter någonsin. Han är samtidigt något av en doldis som flyger lågt under radarn – detta har gjort att han fått en snudd på mytisk status. Hans bedrifter är fortfarande ansedda som några av de största och mest uppseendeväckande någonsin, även på internationell nivå.

Björn Andersson har tävlat på en nivå som de flesta triathleter bara drömmer om – om du är det minsta engagerad i triathlon ska du lyssna på detta avsnitt. Björn berättar om hur han kom in på triathlon, om hur karriären tog fart i USA där han tävlade mot, och slog, storheter som exempelvis Cameron Brown, Peter Reid, Tim DeBoom och Craig Alexander. Om vinster på Wildflower, Ironman Nya Zeeland och om ofattbara rekord på Norseman. Om tragiska bedrägerihärvor i USA med en agent som leder till smått ofattbara konsekvenser som bland annat involverar Homeland Security. Om Björns syn på hur triathlon har utvecklats, om att acceptera elittävlandets slut och om hans karriär som coach åt bland annat David Näsvik och Emma Graaf.

Intervjun är inspelad på Playitas Resort i samarbete med Apollo.

Tack till Henrik Kindgren för originalbild.

Lyssna på acast

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

ApolloLogga

logo_dark

4 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.