Emma och Matilda – en vänskap på väg uppåt.

IMG_1706

En av de bästa sakerna med att driva podcasten Husky är alla intressanta och inspirerande människor som hamnar i mitt nätverk. Kombinerat med min förmåga att koppla ihop bra människor kan resultatet ibland bli fantastisk matchmaking. Min allra bästa kan nog vara den mellan fotografen Emma och klättraren Matilda.

Att beskriva Emma Svensson som enbart “fotograf” är dock lite missvisande i detta sammanhang: efter en skilsmässa bara en kort tid efter bröllopet började hon att ifrågasätta sitt liv. Hon var “Rockfoto-Emma” med stor blogg på Elle, eget företag och stora projekt inom mode och musikbranschen. Men efter att ha sett filmen Everest på en långflygning tändes plötsligt en helt ny passion i hennes liv: alpinismen.

Hör hela Emmas historia i min intervju med henne.

Matilda Söderlund är en av världens bästa sportklättrare som efter examen på Handelshögskolan i Stockholm märkte att hon inte kunde skiljas från sin passion för sporten.

Under hösten 2017 föll det sig så att jag under bara några få veckors tid intervjuade både Emma och Matilda i acasts studio. Efter min inspelning med Emma kom tanken blixtsnabbt: “alltså du måste ju såklart träffa Matilda!”. När det var dags för Matildas intervju planterade jag samma uppmaning till henne.

Efter att ha stalkat varandras Instagramkonto i några veckor så träffades de till slut på ett klätterevent arrangerat av The North Face där Matilda var instruktör.

*   *   *

I slutet av sommaren mötte jag upp med Matilda och Emma på Il Caffè vid Hornstull. Emma bor på Södermalm och Matilda är på väg till ett träningspass i ett klättergym på Telefonplan. Dagen efter intervjun åker de tillsammans med filmaren och klättraren Alexander Rydén ned till Schweiz där de tillsammans ska bestiga Matterhorn.

“Nu är det min tur att vara rookie!”, skrattar Matilda. “Jag och Alex ska även klättra leden Digital Crack som är en 8A på 3 000 meters höjd.”

Resan och klättringen kommer givetvis att dokumenteras och det är hela tiden olika frön till nya projekt som studsar mellan de kreativa klättrarna. Intresset av att starta och driva nya projekt är verkligen något som förenar dom och detta har varit något som de känt från allra första mötet.

“Vi sade det verkligen i munnen på varandra första gången som vi klättrade, och så har det varit många gånger – att vi tänker på exakt samma sätt”, säger Emma.

“Och när vi gör projekt ihop så fungerar det väldigt bra både på professionellt och personligt plan”, fyller Matilda i.

Tillsammans skapar de en enhet där kreativiteten blomstrar. På en klätterresa till Kalymnos togs inte bara helt magiska bilder utan även ett helt nytt gemensamt resekoncept som går av stapeln i maj 2019 där gästerna får klättra under ledning av Matilda och fotas av Emma.

34601361_2088011174764010_7677248578401599488_n

En av Emma Svenssons bilder av Matilda på Kalymnos.

Kompletterar ni varandra på något vis?

“Ja absolut”, säger Emma. “Matilda har ju sin utbildning från Handelshögskolan vilket gör att hon kan saker som jag inte har en aning om. Där jag har gått på känsla hela livet kan ju nu Matilda komma in med mer kunskap.”

“Sedan är vi bägge två väldigt chill och prestigelösa”, säger Matilda. “Det är verkligen ingen av oss som stressar upp sig i onödan, och det är väldigt skönt då man är ute och reser. När vi var på Kalymnos skulle vi klättra en sista led innan flyget hem men jag hade tagit helt fel på tiden!”

Istället för att spendera sista dagen på en solig klippa fick duon packa ihop allt på fem minuter och springa ned till den väntande taxin nedanför.

“Jag fick lämna kvar alla mina quickdraws på leden!”, skrattar Emma.

Finns det något särskilt som ni beundrar hos den andre?

“Jag beundrar Emma för hennes driv och att inget är omöjligt”, säger Matilda direkt.

“Men alltså jag skulle ju säga precis samma sak!”, skrattar Emma. “Många som man träffar och planerar saker med så stannar det bara vid prat, men med Matilda så händer det verkligen någonting. Vi är doers bägge två plus att vi kompletterar varandra på många punkter. Och Matildas målmedvetenhet är helt otrolig: har hon bestämt sig för något så kommer hon att fixa det.”

DJI_0606_redigerad_web

Emma Svensson på väg upp mot toppen av Mount Bazardüzü, Azerbaijan.

28660365_2042474785984316_789739452440841658_n

Matildas träningspass, foto: Emma Svensson

Har ni även ett mer normalt umgänge utanför klättringen?

“Ja men verkligen”, utbrister Emma. “Vi gör jättemycket utanför klättringen! Vi skulle ha gått på Way Out West nu egentligen, men vi bestämde oss för att stanna kvar i Alperna och klättra istället. Sedan ska vi gå på Modeveckan.”

Matilda fortsätter: “Ja, sen var vi på fest hos Nocco och dansade hela natten typ. Enligt stegräknaren i mobilen tog jag 22 000 steg mellan elva och ett!”

På resorna varvas även klättringen med strandhäng, god mat och filosoferande över livet i stort.

*   *   *

Framtiden då? Förenade av ett driv efter utmaningar och skaparglädje siktar de nu på att genomför fler projekt tillsammans där de kan dela med sig av sin inspiration, deras driv samt även lyfta de ämnen som ligger dom närmast om hjärtat.

“Inom klättringsvärlden finns det mycket debatter och åsikter kring kvinnors roll inom ‘äventyr’ och outdoor – vi tror verkligen att vi kan bidra med något nytt i det här extremt dynamiska landskapet”, berättar Matilda.

“Jag har alltid älskat att skapa mig en egen väg oavsett vad det än är som jag tar mig för”, fyller Emma i. “Oavsett om det är inom konsertfoto eller modebranschen så tycker jag om att inte göra som man ska göra och rätta sig i ledet – jag tycker om att skapa en helt ny väg.”

IMG_2569_web

Emma Svensson där hon känner sig hemma: på toppen av Mont Blanc.

För varje nytt inlägg som de lägger ut tillsammans blir jag alltid extra varm och glad över att jag lyckades sammanföra dessa två modiga visionärer som utan att titta åt sidan för att söka bekräftelse istället bara går sina egna vägar.

*   *   *

2019 börjar spännande för Emma då hon precis har inlett sitt nästa projekt: att bestiga den högsta toppen i varje land i Syd-, Central- och Nordamerika. Mer info om Emma finns på hennes hemsida American Peaks.

Matilda avslutade 2018 med att sätta leden Pure Imagination, en 8C+ led i Red River Gorge, Kentucky.

Mer info om Matilda och Emmas resa till Kalymnos finns här.

*   *   *

Missa inte mina intervjuer med Matilda och Emma.

                                             

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.