Avsnitt 189, Johan Lilja / Naturkompaniet Pioneers

Enlight686

“När man är ute flera dygn som vi är, då teamet blir som en levande organism, då når man ett tillstånd som gör att vi håller på med det här. Samma känslor tror jag är något som äventyrare över lag känner – att man helt plötsligt utnyttjar sitt fulla känslospektra. Det är lycka, det är sorg och smärta – något som man ofta hämmar i det vanliga samhället.”

Bara två dagar efter hemkomst möter jag upp med Johan Lilja – lagkapten för Naturkompaniet Pioneers. Laget har tävlat i Adventure Race World Champinoships – alltså VM i AR – som detta år avgjordes på ön Réunion utanför Madagaskar.

För Johan och för laget blev dock inte tävlingen som väntat. Efter ett drygt dygn på banan fattar Johan beslutet att han måste kliva av då något inte stämmer med hans kropp – och det är där som vårt samtal tar sitt avstamp.

Vi summerar de senaste åren sedan jag intervjuade honom i början av 2014. Vi pratar om hans väg in i AR, om hur han ser på deras roll som ambassadörer åt Naturkompaniet och om att sprida inspiration till såväl stora som små äventyr.

Vi pratar om att försonas med beslut som leder till att man bryter en tävling, om alla perspektiv inom gruppen som måste aktiveras då en eller fler lagmedlemmar tvingas bryta och om vikten av att finna konsensus och gemensamma förväntningar inom laget.

Vi pratar om vad AR är idag, om sportens roll i Sverige, hur man kan översätta lärdomar från de mest extrema tävlingarna till din vardag och inte minst om hur det är att tävla med vetenskapsmannen Micke Mattsson i laget.

Följ Naturkompaniet Pioneers på Instagram och på Facebook.

Podcasten Husky spelas in med stöd från Naturkompaniet.

Nu kan ni även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Originalfoto © Naturkompaniet Pioneers, en dag på jobbet.

Missa inte heller mina intervjuer med Marika Wagner, Staffan Björklund, Scott Cole, tvillingarna El Kott Helander, Mikael Lindnord eller min första intervju med Johan Lilja.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.