Avsnitt 180, Sara Penton!

Enlight532

“En av de bästa stunderna för mig är att ligga i en bra utbrytning när det bara snurrar på och man känner sig stark. Jag minns SM förra året då jag faktiskt vann så låg vi fyra eller fem kvar på slutet med en jagande grupp bakom och jag känner verkligen hur mycket starkare jag är än alla andra. Jag ser hur dom sliter men jag är inte trött – då tänkte jag att idag är kanske dagen…”

Första gången som jag träffade Sara Penton var på ett fik i Hammarby sjöstad då hon cyklade med den smått mytiska cykelgruppen Le Peloton. Då var Sara i början på sin satsning och mycket har hänt sedan dess.

När Sara var liten cyklade hon tillsammans med sin släkt från Stockholm till Gibraltar uppdelat på olika etapper så att cyklingen i vuxen ålder skulle bli en stor del av hennes liv var kanske ingen stor överraskning. Nu har Sara siktet inställt på OS 2020.

Vi pratar om hennes uppväxt i Mälarhöjden där hon bland annat spelade fotboll och schack. Efter problem med skadade fotbollsknän och en tid med resor hittade bland annat Nordic Military Training och ett jobb på cykelbutiken Cykloteket blev hon indragen i en Klassikersatsning där hon upptäckte en talang för cykling.

Vi pratar ganska mycket om hennes tankar kring lagsport inom cykling med hennes bakgrund inom fotboll, vi pratar om varför hon bestämde sig för att satsa helhjärtat på karriären som professionell cyklist. Om att ta steget till att köra för internationella klubblag och om att slå ut tänderna i en krasch.

“Min bror sa det: kom ihåg när du flyttar utomlands att det kommer att bli som att lära dig att cykla på nytt! Precis så var det faktiskt, men jag lärde mig så otroligt mycket på vägen.”

Vi pratar om skillnad mellan cykelkulturer i olika länder, om hennes SM-guld 2017 och om att vara landsvägscyklingens mittback…

Följ Sara Penton på Instagram.

 

*   *   *

Innan intervjun med Sara pratar jag även med Maria Vuorelma från Protect Our Winters om kampanjen #VäljVintern där de beväpnade med expertis från bland annat professor Johan Rockström frågat ut samtliga riksdagspartier om deras miljöpolitik.

Missa inte heller min intervju med Jenny Rissveds, Isabelle Söderberg, med Jessica Clarén eller mitt gamla cykelavsnitt där jag bland annat pratar med grundaren av Le Peloton.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

 

Categories: Uncategorized

2 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.