Avsnitt fyrtionio, Cykelavsnittet!

Foto 2014-08-05 09 37 27

“It is by riding a bicycle that you learn the contours of a country best, since you have to sweat up the hills and coast down them. Thus you remember them as they actually are, while in a motor car only a high hill impresses you, and you have no such accurate remembrance of country you have driven through as you gain by riding a bicycle”

– Ernest Hemingway

> Lyssna på acast

Ett speciellt avsnitt där jag helhjärtat ägnar mig åt cykling och en ambition att undersöka hur cykelkulturen ser ut år 2014.

För att ge ett så brett perspektiv som möjligt kommer ni få höra intervjuer från Arkitektur- och designcentrum som i sommar och höst anordnar den eminenta utställningen “Cykel”. På deras vernissage träffade jag även på ägaren till Sveriges, och kanske världens, största cykelsamling, en arkeolog och cykelprofilen Simona Bava. Alla har varit nyckelpersoner i utställningen.

Jag besöker Cykelcafé Le Mond och pratar snabba cykelgrupper med skaparen av onsdagsgruppen Le Peloton – Nicolas Remires. Caféets ägare; cyklisten Kalle Lööw, berättar om deras ambition, deras vision och om hur caféet på kort tid redan hyllats av White Guide.

“When man invented the bicycle he reached the peak of his attainments. Here was a machine of precision and balance for the convenience of man. And (unlike subsequent inventions for man’s convenience) the more he used it, the fitter his body became. Here, for once, was a product of man’s brain that was entirely beneficial to those who used it, and of no harm or irritation to others”

Elisabeth H. West

Det största inslaget i avsnittet består av ett samtal med Jeroen Wolfers och Christian Gillinger som driver Cyklistbloggen, en fantastisk sida för alla som tycker att cykeln är framtidens transportmedel för alla städer.

Avsnittet görs i samarbete med Bikester.

Bikester

4646637491_acf0c3e4f0_z

7 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.