Vandringens dag 12 september!

Lördagen den 12 september uppmärksammar Svenska Turistföreningen “Vandringens dag” – ett initiativ för att inspirera, sänka trösklarna och uppmuntra fler personer att ge sig ut på vandring i skog och mark.

Jag vill därför passa på att tipsa om fyra avsnitt kan vara särskilt inspirerande för att sprida vandringens gospel för alla som inte redan är frälsta.

1.

Det första heter lämpligt nog ”Om vandringens positiva effekter” och är inspelat på Naturkompaniet Kungsgatan.

Hör Mikael Mattsson berätta om exakt vad som händer med vår kropp, vår hjärna, vår balans och våra muskler då vi lämnar det vanliga platta underlaget och ger oss in i obanad terräng – kanske även med tung packning på ryggen.

Hur kan detta påverka vår intelligens? Vad händer med våra fettreserver under en lång vandring över flera dagar? Hur kan vi jämföra detta med löpning? Vad säger den faktiska forskningen?

2.

Det andra avsnittet är en lång intervju med Linda Åkerberg som många även känner som kvinnan bakom Wilderness Stories.

Efter att ha jobbat som fotograf inom musikbranschen under många år kom en vändning då Linda såg trailern för den nu ganska kända filmen Wild med Reese Witherspoon. Filmen påverkade Linda så mycket att hon till slut kom att vandra den 4 270 kilometer långa ikoniska vandringsleden the Pacific Crest Trail.

3.

Det tredje avsnittet är ett reportage från Skåneleden där mina fördomar om ett platt och tråkigt skånskt landskap grusades rejält.

4.

Det fjärde är från i höstas då jag blev inbjuden att vandra Fjällräven Classic – från Nikkaluokta till Abisko i samband med att arrangemanget firade femton år.

* * *

Sannolikheten att ni som lyssnar på Husky redan är ganska vana vandrare är ju tämligen stor – men dela gärna med er av er passion för att få fler att upptäcka livet längs med stigen och som den fina Angeliqa Mejstedt skulle ha sagt: Hikefullness.

* * *

Missa inte heller min intervju med Helena Olmås som vandrat Te Araroa – vandringsleden genom hela Nya Zeeland.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.