Avsnitt 211, om Fjällräven Classic!

Husky omslag.FCsv

I år fyller Fjällräven Classic femton år och det är nu ett event som lockar mer än två tusen vandrare från 48 olika länder – bara till svenska upplagan. Jag blev medbjuden att uppleva ett vandringsevent som lyckas blanda storslagen natur med rock’n’roll och tatueringar.

Vi vet redan att vandring är bland det bästa du kan göra för kropp och själ – det är allt fler som hittar till vandringslederna och det finns inget som tyder på att trenden skulle avstanna, snarare tvärtom.

När Fjällräven Classic arrangerades för första gången fanns det egentligen inget liknande att jämföra med. Det kan ses som en muterad avknoppning till det som då hette Fjällräven Extreme Marathon, som nu heter Björkliden Arctic Mountain Marathon – men till skillnad mot det så skulle detta inte presenteras som en prestationsfokuserad tävling. I fokus låg missionen att visa fler människor vandringens storhet – särskilt i området runt omkring Kebnekaise och Kungsleden.

P1050981

När jag blev tillfrågad att följa med för att göra reportage från eventet hörde jag en röst inom mig som ifrågasatte det här med att vandra tillsammans med två tusen andra. Men som ni kommer att höra i avsnittet blev jag mycket positivt överraskad av hela upplevelsen.

Jag har redan rekommenderat flera vänner att boka upp sig på nästa års upplaga för jag tycker verkligen att det är ett fenomenalt arrangemang. Visst, är du väldigt fjällvan och är du ute efter stillhet och ensamheten så är detta kanske inte för dig – men du gör vandringen till din även under Fjällräven Classic: vill du undvika grupper längs med leden är inte det särskilt svårt och man behöver ju inte sätta upp tältet precis bredvid alla andra.

This slideshow requires JavaScript.

Häng med på fem dagars vandring från Nikkaluokta till Abisko där jag träffar vandrare från olika länder, en del av de funktionärer som gör eventet tillgängligt för alla. Jag pratar även med Sofie Jugård Löfgren som genom sitt företag Aktivut arrangerat samtliga svenska event.

Jag pratar med Ted Weirum, känd från sin YouTubekanal, som vandrade med ett stort gäng från Naturkompaniet, jag pratar även med två av deltagarna från den senaste upplagan av Fjällräven Polar – varav en som totalt ändrat sitt liv efter upplevelsen.

Jag pratar även med en av de som nu planerar inför nästa års Fjällräven Classic UK som kommer att gå genom de Skotska högländerna. Hörde jag haggis, whisky och säckpipa…?

Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Originalfoto © Fjällräven

Missa inte heller avsnittet med Mikael Mattsson om vandringens positiva effekter, mitt reportage från Jämtland Outdoor Experience eller min intervju med Fjällrävens hållbarhetschef Christiane Dolva.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

FClogo

Categories: Uncategorized

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.