Avsnitt 209, om The Bunch med Lucas Stål Madison

Enlight41

“Jag visste att jag ville hålla på med freeskiing och åka mycket park. Det var då jag gick i nian och vintern i Stockholm var den varmaste på länge – så det fanns bara lite snö i Väsjöbacken. Ändå åkte jag dit varje dag efter skolan med skid- och pjäxbag på bussen från Stuvsta. Så jag var ju väldigt peppad ändå.”

Utöver att vara en passionerad följare av friluftsliv så är jag väldigt intresserad av musik, kanske särskilt hiphop. Och kanske särskilt från nittiotalet.

Pratar man hiphop från nittiotalet är det omöjligt att undvika Wu-Tang Clan: ett stökigt kollektiv av ett oklart antal medlemmar med basen på Staten Island i New York. De kom in från sidan, likt en perfekt utförd kung-fu spark, och slog världen med häpnad eftersom ingen hade sett eller hört något sådant förut.

Deras bas på Staten Island gjorde att de kände sig än mer isolerade, inte bara från New York, utan även från resten av den amerikanska hiphopscenen. Just känslan av isolering var kanske en av de viktigaste faktorerna till att de kunde utveckla en helt egen stil.

Likheterna med dagens avsnitt är faktiskt fler än vad man kan tro: hör en lång intervju med Lucas Stål Madison som är en av personerna bakom fenomenet The Bunch och som, likt en perfekt utförd kung-fu spark, slog världen med häpnad.

“Om man säger så här: vi gjorde det som vi kunde till den absoluta nivå som det gick. Vi hade inga dyra kameror, vi hade bara halvtaskiga datorer med nedladdade program, vi hade inga pengar till att resa – men vi gjorde det som vi kunde till max. När sponsorer började rulla in kunde vi göra lite mer, så det som byggde det som folk känner som The Bunch idag handlade mer om fulfill your potential än något annat.”

Vi pratar om uppväxten i Stuvsta utanför Stockholm, om alla nördfaser som Lucas gick igenom, om skidfamiljen och om hur han till slut hittade till parken efter två års raceåkning. Om den brinnande passionen att nöta trick tillsammans med kompisar, om att bestämma sig för att fortsätta med skidor och satsa fullt ut ändå upp till Rymdgymnasiet i Kiruna där hälften av klassen var skidåkare och den andra hälften var rymdtekniker.

Om skolan som fokuserade på Slopestyle och Freeski, att vinna tävlingar och ta sig in i filmen Free Radicals. Om att söka efter inspiration, om de nya gänget i norr och om hur “The Bunch” växte fram. Om deras förhållandet till skidbranschen och framtiden för hans åkning.

Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Originalfoton © Lucas Stål Madison / Peak Performance

Missa inte heller avsnittet med Emma Dahlström, inspelningarna från Åre Sessions, intervjun med Gabriella Edebo eller min intervju med Kristoffer Turdell.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

 

Categories: Uncategorized

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.