Avsnitt 207, historien om Recco med grundaren Magnus Granhed!

Husky omslag.001 (kopia)

“Jag förstod ju att om vi kan skapa en tillräckligt billig reflektor så skulle vi kunna sätta en i varje pjäxa. Då skulle vi göra två saker: dels rädda några liv, men även göra livet enklare för de som ska ut och leta.”

Jag tycker att det är precis lika roligt att berätta historien om alla starka och innovativa varumärken i Outdoorbranschen som det är att berätta historien om passionerade utövare då det egentligen inte är mycket som skiljer dom åt.

Sannolikheten är väldigt stor att du som lyssnar äger minst ett plagg, en hjälm eller ett par pjäxor som har inbyggda Reccoreflektorer i sig.

Men visste du att Recco är ett svenskt företag som utvecklades efter en ödestiger lavinolycka i Åre?

“I vintras plockade vi upp en tjugotvåårig kille som legat begravd på tre meters djup efter cirka fyrtio minuter – och han kunde i princip åka skidor därifrån. Men det finns inget säkert händelseförlopp i laviner – det är bara slumpen som avgör vilka som kommer att överleva tillräckligt länge för att bli hittade.”

Jag bokade en lång intervju med grundaren Magnus Granhed som berättar den oerhört fascinerande historien om detta företag som var det första att kommersialisera en teknik som heter harmonisk radar – som under Vietnamkriget hade använts i försök att lokalisera metallföremål i djungeln.

Magnus berättar om sin livslånga passion för skidåkning som han tog med sig in på KTH där han, trots handledares ogillanden, valde att göra examensarbete inom skidindustrin. Om skidresan till Åre där han blev ögonvittne till en stor lavin på Svartberget och det tre timmar långa sökarbetet slutade med att två avlidna kunde grävas fram – varav en var en nära vän till Magnus.

Magnus hade då just tagit examen från KTH och började samtala med en professor om en teknik som bland annat använts för att lokalisera cancertumörer. Resten är, som man säger; historia.

Vi pratar om hur Recco lanserades ut till marknaden, om hur skidanläggningar bemötte den nya tekniken, om utvecklingen av lavinsäkerhet och offpisttrenden som blommade ut under åttiotalet.

“Jag märkte en attitydförändring under åttiotalet när fler och fler skidorter började marknadsföra sig med hjälp av puderbilder. Jag kunde prata med en räddningschef som stod och sa att ‘Nej här förekommer ingen offpiståkning’ och bakom honom fanns en affisch med puderåkning. Då kunde jag fråga honom ‘jaha var är den där bilden tagen då?'”

Om utvecklingen av den första detektorn som vägde hela sexton kilo till dagens smidiga, handhållna pjäs som även inkluderar en transciever. Om Reccos utveckling som hela tiden har skett i nära samarbete med fjällräddning världen över och bland annat ett nära samarbete med Air Zermatt i Schweiz.

Om hur Recco valde att inte kommunicera ut sig som ett svenskt varumärke för att lättare bli accepterade av bergskulturer runt om i världen. Om den nya utvecklingen av Recco: SAR – ett system som hängs under en helikopter och kan täcka en kvadratkilometer på sex minuter och om framtiden för en Reccodrönare.

*    *    *

Ett avslutande tips från mig är Netflixserien The Horn som följer företaget Air Zermatt som stått Recco nära under företagets historia.

Originalfoton © Recco

Missa inte heller avsnittet med Bo Hilleberg, Anders Bergwall, miniserien Replacing Luck, om Lavinprognoser.se eller avsnittet med Åre Skidfabrik.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.