Avsnitt 191, Jerry Engström!

Enlight717

“Det var en längtan efter ett enklare liv: när jag var i Stockholm och bodde på Kungsholmen så blev den mentala resan att ta sig genom trafiken eller sätta mig på tunnelbanan på helgen för att komma ut och kanske åka långfärdsskridskor blev för stor – jag tog mig inte över tröskeln. Så att promenera Kungsholmen runt är ju jättefint, men inte när man längtar efter berg.”

Efter att ha varit verksam i nästan sex år i friluftsbranschen kändes det otroligt konstigt att det tog så pass lång tid innan jag träffade Jerry Engström.

Jerry blev rekryterad till tjänsten som global marknadschef till Fjällräven – men efter några år fattade han ett ganska radikalt beslut: att säga upp sig för att förverkliga sin vision om Friluftsbyn vid Höga Kusten.

“Jag kommer ihåg att jag satt med min pappa och vi funderade om det var tre eller fyra EU-pallar i höjd på en bra soffa. Då undrade jag nog lite vad jag hade gett mig in på.”

Under min research inför intevjun med Jerry slår det mig plötsligt att han bara är ett år äldre än mig: hur är det möjligt, han har ju hunnit med så otroligt mycket!?

Efter avslutade studier på Umeå universitet inleder han sin karriär med ett traineeprogram på Unilever. Efter bara något år driver han stora kampanjer för bland annat Dove, AXE och Becel.

Vi pratar om kulturkrockar mellan Örnsköldsvik och Stureplan, om varför intresset tändes för just marknadsföring, om kampanjarbete med Micael Bindefeld och hur det känns när livet går så fort att man inte riktigt hinner med det.

“Man var skolad för att man skulle in på dom stora företagen – så att vara campingägare i Docksta fanns ju egentligen inte på kartan på den tiden.”

Vi pratar en hel del om marknadsföring, hur arbetet har förändrats under hans tid och hur Jerry tänker kring det faktiska hantverket. Om sociala medier, filmer och hur många varumärken ibland kan missa poängen med påkostade produktioner.

Om att bli rekryterad av Fjällrävens grundare Åke Nordin och sedan kliva in med mandat att förändra företagets varumärkesbild. Jerry berättar om då Fjällräven under hans ledning etablerades i USA, om ett Koreanskt K-Pop band öppnade upp nya marknader för Fjällrävens Kånken och huruvida det borde resas en staty till Jerry Engströms ära. Jag lanserar även konspirationsteorin att Docksta Bordtennisklubb sannolikt kan vara en av världens mest inlfytelserika organisationer.

*    *    *

Värt att nämna är att i år fick initiativet the Outdoor Collective en del av Naturkompaniets Naturbonus. Detta är en av många spännande initiativ som kommer från Jerrys Friluftsbyn.

Intervjun är inspelad hos Downtown Camper i Stockholm.

Avsnittet sponsras av Icebug som även är en parter till Höga Kusten Trail som arrangeras av Friluftsbyn.

och i början av avsnittet berättar det Göteborgsbaserade företagets grundare och VD David Ekelund om hur länge en sko ska hålla och hur de tänker kring säsongskollektioner.

Podcasten Husky spelas in med stöd från Naturkompaniet.

Originalfoto © Jerry Engström

Missa inte heller mina intervjuer med Simon Jaktlund, Bo Hilleberg, Gary Fisher, mitt avsnitt om Outdoorentreprenörerna eller min andra intervju med Miranda Kvist.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Unknown

logga

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.