Avsnitt åttiotvå, Addnature Östersjösimmet / Rasmus och Simon!

Foto 2015-09-10 22 04 06

“Sista natten fick vi bo på någon golfresort, ett ganska flådigt ställe utanför Åbo. Så satt vi där och bastade på kvällen och pratade med några om deras golfrunda: “Ni då, hur gick det för er? Nej vi har sprungit. Jaha, från var då?” Då hade vi sprungit kanske fem mil. Det är en ganska finskspråkig del av landet, så det var väl kanske en eller två som kunde svenska, så frågade dom något så hörde man hur de pratade finska runt omkring en, och så ställde dom någon ny fråga ‘Alltså…kommer ni från Sverige!?’ Så det har ju varit ganska blandade reaktioner…”

Rasmus Regnstrand och Simon Börjeson blev för många kända namn denna sommar tack vare deras smått idiotiska projekt Östersjösimmet – ett swimrunäventyr mellan Sverige och Finland via Ålands skärgård.

Jag möter killarna dagen efter de kom på fjärde plats i 2015 års Ö till ö. Efter att ha lett loppet fram till Ornö kyrka tvingades dom vika ned då Simons kropp havererade. Utöver Östersjösimmet och Ö till ö är de även väldigt engagerade i swimruntävlingen Rockman som Simon är med att arrangera.

Vi pratar om deras bakgrund inom simning, om hur de först hörde talas om swimrun, om skidåkning på vintern, om att arrangera tävlingar och om att pausa obekväma långpass för bekväma fikastunder. Vi pratar givetvis en hel del om Östersjösimmet – hur idén föddes, vilka utmaningar som dök upp och hur det egentligen är att springa och simma till Finland.

Avsnittet görs i samarbete med Addnature, så hör även om hur swimrun utvecklas i Sverige, hur detta börjar påverka utrustningen och hur det egentligen är att simma på dragsnöre efter Simon.

Efter intervjun pratar jag med Eva Blidberg som är marint sakkunnig på Håll Sverige rent om situationen för Östersjön, lite fakta om nedskräpningen och vad du kan göra för att hjälpa.

Gillar du detta avsnitt kan jag även rekommendera intervjun med Michael Lemmel, Nils Zätterström, Sofie Lantto eller specialavsnittet om Engadin Swimrun och Ö till ö.

Originalfotot är killarnas egna och togs vid Märketskallen – en otursföljd fyr som blivit nedseglad två gånger, dock inte av Rasmus och Simon.

Intervjun är inspelad på Clarion Sign i Stockholm.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

Addnature 

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.