Huskys mäktigaste 2018

Enlight731

Förra året satte jag ihop en lista med personer som jag tyckte stack ut lite extra som en kommentar till branschtidningen Sportfacks lista över “Sportbranschens 100 mäktigaste” – i brist på fantasi döpte jag istället min lista till “Huskys mäktigaste”.

Trots att Sportfack detta år verkar hoppa över listan ville jag fortsätta denna mycket nya tradition med att tillföra några namn på min ständigt expanderande lista.

Jag kan nog inte formulera en tydlig och enhetlig ram för att värdera och definiera de som nu står med i denna lista – det ses nog bäst som ett lite för entusiastiskt slag i luften med oklar riktning.

Men jag tror mig veta att i själva kärnan av nedan personer finner man en genuin skaparglädje som inte drivs av tankar om karriär, syfte och ekonomisk vinning — utan att det är själva skapandeprocessen som skänker dom belöning nog.

Detta lyser igenom och detta gör att de når ut, inspirerar och påverkar oss alla i en ny, och förhoppningsvis bättre, riktning.

Jag vet också att det är en hel rad med namn som inte lyftes förra året och som inte lyfts i år – detta är oundvikligt.

Så utan någon som helst rangordning kommer nu årets lista nedan. Kommentera gärna och dela med er av tankar och åsikter!

 

*    *    *

Elle Nikish

Hon har gästat de flesta radiokanalerna, hon är med i Morgonsoffan på TV4 som svampexpert och hennes hund Iris charmar där hela svenska folket. Har du varit på någon större friluftsfestlighet under året är sannolikheten stor att du känt doften från fantastisk mat lagad över öppen eld.

Om du då följt doftspåren mot den väldoftande källan så nådde du kanske en snyggt rosastripad gammal husvagn – ägaren av den karakteristiska husvagnen och högtalarna som antagligen pumpar ut reggae och 90-talshiphop är ingen annan än Elle Nikish.

Elle är liksom en helhetslösning för alla som ska anordna trivsamma event – hon är även kanske den allra bästa ambassadören för det “enkla” sättet att ta in naturen i ditt liv; genom att äta aav den och äta i den.

 

Alexander Rydén

Om du är typen som följer podcasten Husky är chanserna ganska stora att du även har sett en eller två skidfilmer de senaste åren. Plötsligt åker sannolikheten upp på höga procent att du även sett några klipp med förförisk djupsnöåkning i slow motion signerad exempelvis Henrik Windstedt och då är det sannolikt Alexander Rydén som skidat bredvid med gimbalriggen i nävarna. I en artikel på Red Bull beskrivs Alexander som ”the flying cameraman” och med sin talang påverkar han verkligen mängder av snöälskare där ute.

När han inte filmar hypnotiserande skidsekvenser hittar han gärna på saker som att hoppa ut från Åregondolen och klättrar ”Presten” uppe i Nordnorge.

 

Johanna Nygård

Vi är många som drömmer bort från vårt vanliga liv och jobb. En del av dom har kanske till och med en plan över vad dom istället skulle vilja göra – men det är väldigt få som tar steget fullt ut. En av dom är dock Johanna Nygård som inte bara tog steget utan som aldrig stannade efter det.

Efter att ha startat varumärket Systrar i Bergen har Johanna rest land och rike runt och på ett naturligt vis integrerat sin passion för berg i allt hon gör och alla möten som hon skapar.

Johanna fyller nu en viktig funktion som en av många starka och drivna kvinnliga Outdoorentreprenörer.

 

Emrik Jansson

Att Sverige kan skapa skid- och cykelfotografer i världsklass är ju ingen nyhet – en av de senaste i skaran är Emrik Jansson som i skrivande stund har plåtat omslaget till Magasin Åre.

Fler omslag kommer att komma framöver – och garanterat i fler länder än Sverige!

Sanna och Lina el Kott Helander

Den första gången som jag träffade de ostoppbara tvillingarna var då vi skulle filma en YouTubeserie från Björkliden Arctic Mountain Marathon (BAMM) – redan då stod det klart för mig att inget skulle stoppa dom från att bli superstjärnor.

Nu börjar de åtnjuta en del av den uppmärksamhet som de förtjänar: samarbete med Gore, Ultimate Direction och inte minst en miniserie på Viafree om Gore Transalpine Run där tjejerna krossar allt motstånd med leenden på läpparna.

Jag har svårt att se hur de INTE kommer fortsätta att utvecklas inom löpning, Skyrunning, Adventure Race och allt som de kommer att ta sig an.

De var även med på Instagrams roligaste post från hela 2018.

 

Carl Lundberg

Friåkning och offpiståkning har under de senaste decennierna blivit något som skadar miljön mer än vad vi kanske vill förstå. De flesta bergsguider som jag känner sitter ofta i samma obekväma sits att en avsevärd del av deras levebröd är beroende av flygresor och många helikoptertimmar då det står på deras kunders önskelista.

Men Carl Lundberg har visat att det går att driva ett företag med hållbar skidåkning. Med tågtransporter, turskidor och hundspann levererar han de turer som åtminstone jag drömmer mest om. Tror du mig inte? Läs på om hans Sarekresa och känn efter själv.

Jag tror och hoppas att fler operatörer kommer att gå i Carls skidspår – stirra er inte blinda på BC, AK och Japow – tänk istället vad som finns några tågtimmar bort.

 

Emma Svensson

I är lanserade Fjällräven och Acne Studios en gemensam kollektion – ett fenomen som vi kommer att se mycket mer i framtiden då klassiska friluftsmärken integreras allt mer i ”fashion”.

Ingen svensk profil personifierar denna typ av synergi mer och bättre än Emma Svensson. Med ena foten på Ellegalan och den andra på en smal bergskam jobbar hon sig upp och fram med en beslutsamhet som man sällan skådat.

Efter att ha bestigit den högsta toppen i varje Europeiskt land (Ja..även Danmark och Monaco!) har hon nu sjösatt projektet ”American Peaks” där de högsta topparna i varje Syd-, Central och Nordamerikanskt land ska bestigas.

Emmas beslutsamhet är som en svetslåga som påverkar folk – hon kommer att lämna avtryck.

 

Jerry Engström

Efter att ha hjälpt guden Dionysos fick Kung Midas en önskan uppfylld: att allt han rörde vid skulle förvandlas till guld.

Det är ännu oklart om Jerry Engström haft några mer intima kontakter med grekiska gudar – men någon slags gåva har han onekligen fått. Efter många år som framgångsrik och belönad marknadschef, bland annat på Fjällräven, driver han nu Friluftsbyn vid Höga Kusten.

Detta har nu blivit ett slags epicenter för svenskt friluftsliv och med tanke på Jerrys föreläsningar för prominenta ministrar och namn inom EU kommer garanterat Jerryeffekten att sprida sin förmåga att förvandla allt till guld.

 

Pelle Stafshede

Melker Kayaks ÄR de snyggaste kajakerna som du kommer att hitta – men det är inte bara därför som grundaren Pelle Stafshede räknar hem det ena designpriset efter det andra.

För att fatta mig kort: redan under 2019 räknar de med att kunna sälja de första kajakerna som är tillverkade av svenska sågspån och printade på plats i en 3D-printer. Detta är att vara i frontlinjen av utvecklingen och att ta ansvar som företagare.

Pelle är även involverad i projekt som Låt Östersjön leva och Paddla för Musikhjälpen.

 

Tim Bogdanov

Vissa har det bara i sig, de har tagit det första steget och de kommer aldrig att återvända till den breda allmänna vägen.

Tim är en sådan person som verkar ha en reaktor utan stopp eller pausknapp. Balansen av rastlöshet, tålamod och en genuin kärlek till naturen gör honom till en mycket bra förebild. Bara det faktum att Tim nu driver ett välgörenhetsprojekt för att samla in pengar till Uplift Community House i Kyrgyzstan visar att han inser det ansvar som kommer av att bo på denna planet.

 

Anna Holmlund

Anna. Holmlund. Stoppar. Aldrig.

Att följa henne är att få perspektiv på tillvaron och att finna inspiration att vara som henne och aldrig, aldrig ge upp.

 

Johan Ahlgren

Han var med och grundade Protect Our Winters i Sverige som på julafton gavs utrymme på P1 genom nya ordföranden Maja Tössberg.

Efter att ha tröttnat på den budget som lades fram av M och KD lade fram inför Riksdagen har Johan nu kokat ihop ett helt nytt initiativt som ni kommer att få höra mer om inom kort…

Johan kommer inte stitta still och hålla tyst, han tar debatten och påverkar folk med sakliga argument och vetenskaplig fakta.

 

David Kantermo

Att det är svårt att knata runt i Åre utan att springa på en energisk entusiast är minst sagt en underdrift – men det finns vissa som även i detta sammanhang sticker ut. 2017 blev David Kantermo utnämnd till ”Årets eldsjäl” av Åre Destination – och det var inte helt omotiverat.

Han har varit en essentiell del av den nya svenska skolan inom skidåkning och tillsammans med vapenbrodern Henrik Windstedt och bland annat Jon Olsson varit högst delaktiga i att etablera parken i Åre. Han har tränat fram puckelåkare i Norge och Sverige – många som även tagit steget över till friåkningsvärlden. Han utstrålar en sann glädje och passion för sitt hemmafjäll och den jämtländska naturen oavsett årstid och lever enligt sin devis #fjälletärvårt.

 

Tove Alexandersson

Tove dominerar nu i tre sporter, men som det ser ut nu måste hon även bli lika bra i fotboll eller ridning för att hon ska få åtnjuta den respekt i svensk sportmedia som hon förtjänar.

Dagen då hon lägger Sportidentpinnen på hyllan kommer hon att gå till historien som en av de mest meriterande svenska atleterna någonsin.

 

Sven Yrvind

Jag tror inte att Sven bryr sig särskilt nämnvärt – men är det bara jag som tycker att det är konstigt att Sven Yrvind aldrig fått någon slags utmärkelse från Årets Äventyrare?

 

Kajsa Larsson och Malou Peterson

Tiderna förändras och världar öppnas upp för de som vill och kan ta för sig. Borta är tiden då man kunde bli ett namn inom skidåkning bara genom att tävla eller gå via större filmproducenter – Kajsa Larsson och Malou Peterson går sin egen väg.

Tillsammans når de över 80 000 följare på Instagram och de är på gång att köra en andra säsong av YouTubeserien KM:DAYS där de verkligen visar att de a) kan åka skidor och b) att de når ut och inspirerar direkt utan mellanhänder – eller som Åka Skidor beskrev dom: ”den nya tidens skidåkare”.

 

Simon Jaktlund

Simon borde ha en alldeles egen utmärkelse i alla bra kategorier för evig tid. Mannen som först dök upp på min radar som en passionerad kitekille visade sig vara precis lika passionerad för precis allt gott och fint här i livet som gör världen och mänskligheten lite bättre.

Det är svårt att lista allt han gjort och allt som han är involverad i just nu – men jag gissar att de människor som han påverkat och inspirerat räknas i tusental och inte hundratal.

Om ni mot förmodan missat detta energiknippe bör ni sätta honom i fokus från och med nu – då kommer han att förändra även er.

 

*    *    *

 

Tack för att ni är med mig, lova att ta hand om er – gott nytt år!

/Magnus

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.