“Huskys mäktigaste”

Fil 2017-11-22 15 52 07

Med några års mellanrum släpper branschtidningen Sportfack en lista på “Sportbranschens 100 mäktigaste”.

Efter snart fem års arbete som entreprenör inom friluftsliv och outdoor tycker jag att det här är en oerhört kul lista att följa och studera. Genom en mängd intervjuer, möten och olika samarbeten anser jag mig även ha en ganska bra inblick och känsla över de människor och företag som listan ska rangordna. Från årets lista kunde jag exempelvis konstatera att jag redan har intervjuat sex namn.

Sportfack beskriver själva listan så här:

“När juryn satte sig ner och först sållade de 237 namnen på grundlistan ned till 100 namn, och sedan rangordnade alla, så var inte målet att plocka fram enbart de högsta hästarna. Den här listan är mer än bara en lista över vilka som har nått längst i karriären. Vi ville få med alla de som genom hårt arbete, bra idéer, känsla för trender eller passion för det de håller på med är med och påverkar sportbranschen framåt. De som sår frön.”

(Läs hela motiveringen på sportfack.se)

 *  *  *

När jag skummar genom listan av namn känner jag bara, som säkert många andra, att något saknas. Vid många av namnen kommer jag på mig själv med att stanna upp och ställa mig frågan: är verkligen det här en person som “påverkar branschen framåt” och som “sår frön”?

Inte bara högst upp på listan utan längs med hela spannet ända ned till plats 100 hittar jag föga förvånande marknadschefer, chefer och VD-positioner. Givetvis. Det är ju självklart att en VD för en stor sportkedja får inflytande över sportbranschen, men man skulle ju även kunna resonera att även Stefan Ingves har det. Detta fick tankarna hos mig att snurra igång rejält eftersom min lista skulle se väsentligt annorlunda ut.

Jag tänker att en VD:s roll primärt är att maximera vinsten för företagets aktieägare och detta är inte nödvändigtvis synonymt med att “driva sportbranschen framåt”. Det finns ju givetvis eldsjälar som driver både stora och små företag inom denna brasch men makt och inflytande existerar på en mängd olika plan. Det handlar givetvis om att kunna skilja på titel och person om man ska vara konstruktiv och rättvis.

Min egen erfarenhet är även att förvånandsvärt många chefer på höga positioner, även inom marknad, inte skulle känna igen eller upptäcka en ny trend om den så dansade naken framför näsorna på dom.

Jag vet i alla fall en sak med stor säkerhet och det är att trender inte skapas i kontor och styrelserum – de skapas i ögonblick, de skapas av vänner och de göds av passion. De drivs av lika delar mening som meningslöshet och de är lika förutsägbara som vädret kan vara dagen innan du ska börja din semester. Till styrelserum kommer oftast trender bara för att dö. Det är inte här som fröna sås – det är här som industrin hackar sig genom det som vuxit upp.

Så utan någon som helst rangordning kommer här mitt tillägg, mitt appendix, till Sportfacks lista, filtrerat genom Huskymaskineriet och anpassat till min horisont. Se det som en uppmuntrande dunk i ryggen till alla på listan och vem vet? Kanske upptäcker du någon ny som du borde hålla ögonen på? Och bara kanske så kommer någon på denna lista även vara med på Sportfacks nästa 100-lista?

 

❄ POW

Miljörörelsen Protect Our Winters, POW, grundades 2007 i USA av bland annat snowboardåkaren Jeremy Jones. Under 2014 etableras POW i Sverige tack vare Johnn Andersson och Johan Ahlgren.

Sedan starten i Sverige har POW engagerat ambassadörer, aktörer och företag för att utbilda och hela tiden uppmuntra handling för att rädda våra vintar. Du ser deras flaggor, t-shirts och kepor på filmfestivaler, skidtestarhelger, mingel och afterworks. Listan över företag som valt att skänka pengar till POW och göra gemensamma aktioner och kanpanjer kan göras lång och den kommer garanterat bli ännu längre.

Inga vintrar – ingen vintersport och vi borde alla tacka POW för att de fortsätter sin mission och gör det coolt att bära upp deras namn.

 

❄ Sweden Skimo Girls

Emelie, Ida, Fanny och Erika. Några av världens absolut bästa traillöpare är svenskar och  under ledning av Emelie Forsberg tar de nu på sig lätta skidor och fortsätter att flyga upp och ned för bergen med åtskilliga pallplatser som resultat.

I Dagens Nyheter beskrivs Emelie Forsberg som “en okänd, svensk löparstjärna” (DN 2016-10-25) men den effekt som hon har på svensk bergskultur, och försäljningen av trailskor, går inte att överdriva.

Nu har hon med sig förstärkning av tre lika lovande talanger och detta är sannolikt det största som hänt svensk skidalpinism sedan Keb Classic startades – räkna med att antalet skidalpinister kommer att öka under de kommande åren.

 

❄ InspireUs

InspireUs startades i Åre av Caroline Strömberg, Rebecka Eriksson och Anna Karlström för att öka jämställdheten, sprida glädje och inspirationen bland tjejer inom actionsporter.

Tillsammans med skidtillverkaren Extrem har de nu lanserat MotherTree: världens första communityutvecklade friåkningsskida designad av tjejer – för tjejer.

InspireUs arrangerar även campet GirlsDayOut både i Åre och i Vemdalen för att fler tjejer ska välkomnas in i skid- och friåkningsvärlden. Sommartid arrangerar de även liknande camps för MTB.

Eftersom världen som bekant består till hälften av tjejer borde sådana här initiativ intressera sportbranschen i ännu större utsträckning än idag.

 

❄ Cajsa Rännar

Cajsa Rännar har i sex år varit chefredaktör för Friluftsfrämjandets medlemstidning Friluftsliv. I år firar Friluftsfrämjandet 125 år och det är omöjligt att ens överskåda den påverkan som de har haft, och fortfarande har, på svensk outdoorindustri. Som chefsredaktör för främjandets tidning utgör Cajsa spjutspetsen och en av de högsta rösterna för deras hjärta – och medlemstidningen håller precis lika hög standard som andra magasin som sälja i hyllorna för närmare hundralappen. Tidningen är sig är en fullgod anledning till att bli medlem.

När SVT ska göra ett inslag i morgon tv om hur man involverar sina barn med sitt friluftsliv så bjuder dom in Cajsa, bara en sån sak.

 

❄ Miranda Kvist

Har man bara vistats i närheten så inser man att hon bara har ett läge och det är full gas. För fyra år sedan startade hon Team Nordic Trail som idag vuxit till över femtio löpargrupper i både Sverige och Finland. Expansion till Norge och Danmark står runt hörnet, TNT arrangerar även löpar- och äventyrsresor både i Sverige, till Marocko och Sydafrika. Utöver detta har Miranda även Outdoorladan som växer upp som ett nav i Outdoorstockholm.

Miranda står med sitt team även bakom ECO Trail Stockholm och Stockholm Swimrun.

TNT aktiverar och motiverar folk på riktigt. Folk som börjar lägga stora delar av sina inkomster på löparkläder och upplevelser.

 

❄ Angeliqa Mejstedt

Har du hört om Vandringsbloggen? Hon som är med i varenda tidning inom friluftsliv? Ja, just det.

Jag tror att nyckeln till att njuta av en riktigt lång vandring är uthållighet och envishet – detta är något som Angeliqa kombinerar med passion lika stark som en svetslåga. Resultatet är ett community omkring vandring, bushcraft och friluftsliv som nu växer så det knackar tillsammans med Kvinnliga äventyrare, podcasts och antagligen ännu mer inom kort.

När stora Influencerpriset delades ut vann Angeliqa inom katergorin “Årets samarbete” för just Kvinnliga äventyrare som görs i samarbete med Morakniv.

Angeliqa har även nyligen varit med i BBC för att prata vandring – så bli inte förvånade om Vandringsbloggen snart går på internationell export.

 

❄ Sara Rönne

Sara Rönne är för många synonymt med bloggen och podden Träningsglädje. På bloggen bjuder Sara inte bara på inspiration för glädje och upplevelse; hon säljer även in livet utanför staden och då särskilt i Åre som är hennes nya hem.

I Åre är hon nämligen marknadschef för det nya Holiday Club som under det senaste året genomgått en dramatisk förändring till det bättre: restaurang, gym, yoga och fokus på lokala upplevelser och träning har gjort hotellet väl värt ett besök. Att Sara haft ett finger med i spelet är ganska tydligt om man ser på alla event och träningsresor som nu har hotellet som bas.

Sara jobbar även tillsammans med Kvinnliga äventyrare och sitter även i styrelsen för Influencers of Sweden.

 

❄ Mats Skott & Michael Lemmel / ÖTILLÖ

När ÖTILLÖ snitslar en bana, oavsett om det är i Stockholms skärgård, vid Medelhavet eller uppe i de Schweiziska alperna så vallfärdar deltagarna dit.

När sista deltagaren passerat mållinjen och snitslarna sedan tas bort sköljer en flodvåg av lovord, hyllningar och inte minst spektakulära bilder på alla deltagare som i par utmanat sig själva och förhoppningsvis överträffat de egna förändringarna.

Michael Lemmel och Mats Skott kanske inte uppfann swimrun, men med devisen “unique races in unique places” har de etablerat ÖTILLÖ som ett världsunikt sammanhang där fysiska övermänniskor från hela världen knäcks som tändstickor, där övermodiga triathleter delar bana och utmaning med dedikerade vardagsutövare som har anammat naturen som sitt gym och sin upplevelsebank.

Swimrun har nu funnits i mer än tio år och det är inte bara de etablerade jättarna Salomon och HEAD som gör Swimrunspecifika produkter – även helt nya varumärken dyker upp som är helt byggda kring sporten.

❄ Jonas Colting

Jonas vet värdet av att sticka ut, utmana och i viss utsträckning även provocera. Med över 30 000 följare på Instagram och ett helt gäng med snabba tankeprocesser är han nog den enda inom detta segment som frekvent skriver krönikor och uttalar sig i debatter i dagspressen – oftast gällande hans mission för fler simhallar och bättre folkhälsa.

Om Jonas skulle vakna upp en dag och helt snöa in på Mariokart i Wii skulle en stor andel av hans Instagramföljare garanterat springa till Elgiganten och köpa på sig spel med extra allt direkt – sådant inflytande har han.

Jonas får “vanligt fölk” att förändra sina kost- och hälsovanor, köpa våtdäkt, upptäcka simning och en mängd annan träning.

 

❄ Gabriella Edebo

För många år sedan markerade skidfilmerna Free Radicals startskottet på vintersäsongen med stora premiärer i Göteborg och Stockholm. Utöver filmer fullmatade med rock ‘n roll, pepp och energi med gräddan av svensk friåkning blev just premiärerna en samlingspunkt för alla med flanellskjorta och truckerkeps som kände sig vilsna i storstaden.

I det vakuum som uppstod efter Free Radicals har Gabriella Edebo klivit in och spridit vinter- och skidpepp 2.0.

Med skidfilmsfestivalen IF3 som i år blev Untracked Film Tour – med stopp i Stockholm, Umeå, Göteborg, Vemdalen och Åre har Gabriella verkligen etablerat sig som en nyckelperson i skidsverige. Till skillnad mot många andra filmfestivaler i Sverige levererar även Gabriella nya filmer som inte redan ligger som gratisfilmer på nätet.

Hon har dessutom jobbat på Freeride.se, hon jobbar nu tillsammans med Åka Skidor, hon har själv tävlar på Freeride Qualifier Tour och hon är enligt säkra källor en av landets absolut bästa friåkare. Under en vårturné i Nordnorge tillsammans med bergsguiden Morgan Sahlén lyckade de inte bara med att få tältet bortblåst långt ut till havs – Gabriella gjorde även en hel del åk som Morgan tidigare gjort tillsammans med Andreas Fransson. Listan över folk som kan hantera den typen av åk är extremt kort.

Räkna med att höra en intervju med Gabriella på Husky inom kort.

 

❄ Mattias Drugge

Flugfiskare är som friluftslivets hårdrockare: de mest dedikerade och trogna fansen som går sin egen väg och lever i ett parallellsamhälle till vårt. Som när du väl öppnar dörren in till deras värld kommer det att förändra ditt liv, när du väl har lärt dig koderna kommer du att se nya flugfiskare överallt.

Man kan även säga att flugfiske är det nya golf, fler och fler hittar till vattendragen, snackar kläckning, catch-and-release och visar upp blänkande fiskar på sina Instagramkonton.

Mattias är Sveriges enda helt professionella kastinstruktör och blir sålunda en galjonsfigur inom flugfiske.

 

❄ Richard och Veronica Söderström

2003 startade paret Klättercentret, som idag har vuxit till Sveriges största klätterföretag med tre klättergym i Stockholm och ett i Malmö.

Klättring, kanske särskilt bouldering, är hetare än hett just nu. I New York växer klättergym upp som svampar och med namn som exempelvis Ashima Shiraishi kombinerat med att klättring nu är en OS-gren har antagligen sporten en lysande framtid även i Sverige.

 

❄ Emilie Björkman

Flugfiske och flugfiskare knoppas och kläcks lika snabbt som mygglarver en solig sensommarkväll i juli kan det tyckas.

Men flugfiskevärlden är fortfarande extremt mansdominerad, särskilt internationellt. I Sverige har vi dock Emilie Björkman; dalkullan som under en tid i tonåren gömde undan sina spön då hon kände att hon inte blev accepterad i något läger.

Lyckligtvis var detta bara en parantes och idag är hon en stor fiskeprofil, både för män och kvinnor. Hon reser runt världen med fiskespö och kaffepannan i högsta hugg och har blivit en stor flugfiskeprofil. Allt fler tjejer hittar till fiskebutiker och ut dit fisken vakar – många av dom har Emilie att tacka för den där extra biten inspiration.

 

❄ Jessica Clarén

Jessica Clarén är inte bara ansvarig för Specialized Nordics digitala marknadsföring och närvaro – hon har även grundat She Rides – ett cykelcommunity för tjejer inom alla kategorier, från landsväg till downhill och enduro.

Tänk på dom nästa gång du tar en fika på något av Sveriges alla cykeldestinationer för sannolikheten är stor att du kommer att se minst en tjej med kläder från She Rides – detta är ett bra tecken på den genomslagskraft Jessica har för tjejer som börjar cykla.

 

❄ Emma Dahlström

Det var ganska länge sedan som svensk Slopestyle och Big Air endast stavades H-a-r-l-a-u-t. De senaste tre årens framgångar har även gett Emma Dahlström en lika stor plats och ett minst lika stort inflytande.

Efter säsongen 2016/17 är Emma fortfarande rankad etta i världen enligt FIS Freestyle Ski World Cup och till skillnad från den minst lika grymma Henrik Harlaut spelar garanterat Emma en nyckelroll för att driva in fler tjejer till sporten.

Emmas framgångar kommer tveklöst att påverka svensk skidåknings framtid. Blott 15-åriga Jennie-Lee Burmansson är en ny stjärna på den internationella Freestylehimlen och hon fick kliva upp på pallen redan på sin debut i världscupen – gissa vem som står vid hennes sida?

 

❄ The Bunch

Nästa år fyller jag 40 och jag ska helt villigt erkänna att jag blir mer och mer gubbe för varje dag som går, jag muttrar åt musik, muttrar åt teve, kan inte längre lyssna på P3 (förutom under Musikhjälpen såklart) utan hänger mig helt och fullo åt P1.

På samma vis ska jag helt villigt erkänna att jag inte “fattar” The Bunch. Gubben i mig kan liksom inte se och känna det där lilla extra som lyft upp dom till stjärnstatus.

Förklaringen är lika enkel som brutal: jag är inte målgruppen.

Men det jag KAN se, och det jag förstår, hyllar och stödjer helhjärtat är skid- och skaparglädjen som banar väg för tusentals ungdomar som istället för att drömma om heliskiing och håriga linjer i Alaska istället nöter hopp på en grådassig parkeringsplats i Älvdalen, som gräver där de står och hittar skidglädjen där de är istället för för att slösa bort tiden med att drömma.

Resultatet ser man på allt från skidforum, till våra stora sportkedjor butiker och framförallt: i de snabbt expanderande parkerna på de svenska skidorterna är svaret uppenbart: the bunch är en maktfaktor.

 

Jag säger även som Sportfack sa: kommentera gärna om ni inte orkar hålla åsikterna för er själva!

/Magnus

 

 

Categories: Uncategorized

10 replies »

  1. Vi på Aktivut provar en (för oss) ny kultur för ett tag, södra Spanien, här är åsikter till för att delas och dryftas, i timmar! Tack för ett både klokt och underhållande initiativ, väl listat!

  2. Bra appendix till den ursprungliga listan och tack för att du hjälper till att uppmärksamma alla de som bidrar till så mycket.
    Eftersom jag inte känner till alla på din lista ser jag fram emot att upptäcka dem.

  3. Många bra komplement! Men jag skulle vilja också slå ett slag för Emelie och Magnus Sellberg och deras Rent-a-plagg. Lyckas de skala det mer så kommer de kunna rocka Sportfacks branschen rejält!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.