Avsnitt 159, Matilda Söderlund!

Foto 2017-11-25 10 56 41

“När jag var tolv år gammal så skrev jag en lista med mål och det var allt från att vinna junior-SM, att vinna Sverigecupen, tävla i Europacupen och komma till final där men även att komma till VM och Världscupfinal. När jag hittade den där listan nästan tio år senare så ser jag att jag hade klarat av alla mål forutom det översta som var att vinna VM.”

I avsnitt 159 intervjuar jag klättraren Matilda Söderlund.

Med en sjätteplats i VM i Paris 2012 kan hon verkligen beskrivas som är en av världens absolut bästa klättrare och bara några veckor innan vår inspelning vann Matilda SM-guld i ledklättring.

Uppvuxen i Saltsjö-Boo i en friluftsintresserad familj med en mamma från Dalarna och en skidintresserad pappa som jobbat som färdledare känns det inte helt otippat att Matilda skulle börja med en sport som klättring.

Efter att ha tränat och tävlat i friidrott började Matilda klättra redan som elvaåring och började väldigt tidigt att tävla – en karriär som ska leda henne till den absolut världstoppen inom klättring.

Utöver hennes uppväxt så pratar vi om känslan av att vara “ett med väggen”, om de tre tävlingsdisciplinerna inom klättring, om hennes studier på Handelshögskolan i Stockholm och att väga karriär mot passion.

“Jag tror att den här klättringsboomen som vi ser, särskilt i USA, alltså den har bara börjat här i Sverige och i Norden.”

Vi pratar om klättring som ny gren i OS, hur hennes tävlande har varit ett hot mot Matildas passion för klättringen, hur hon fick sin första sponsor, om att klättra VM-final inför en publik på över 10 000 personer och framförallt om hennes egna framtid inom klättring med mer äventyrlig klättring utomhus.

För att se Matilda klättra på tävling kan ni hoppa fram till 46 minuter in i klippet nedan:

*  *  *

Innan intervjun tipsar jag om en fantastisk kampanj på Blocket just nu som heter Årets begagnade julklapp. I år råkar årets begagnade julklapp vara: vandringsutrustning!

“För att en produkt ska utses till Årets Begagnade Julklapp ska den bland annat ha väckt stort intresse under året. Under 2017 ökade svenska folkets surfande i kategorin Camping & Friluftsliv på Blocket med 12 procent jämfört med 2016. Att äventyr i kombination med lugn och tystnad är det nya svarta syns tydligt vilket gör den begagnade vandringsutrustningen till en populär, prisvärd och klimatsmart julklapp.”

Jag är själv ett mycket stort fan av Blocket och jag har både sålt och köpt mycket friluftsutrustning där. Bara för några veckor sedan lade jag upp ett par Meindlkängor där och nu har jag precis lagt upp ett par superfina vandringsbyxor som snart kommer att få vandra längs med nya stigar, kolla annonsen här!

Två namn som vi nämner i intervjun när vi pratar om svensk tävlingsklättring och som kan vara värda att hålla ögonen på är Hannes Puman och Kajsa Rosén.

Gillade du det här avsnittet kan jag även rekommendera mina intervjuer med klättrarna Said Belhaj, James Pearson och Caroline Ciavaldini samt med skidåkaren Evelina Nilsson.

Originalfoto © Jonas Paulsson

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

NGE_Logotype_RGB

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.