Energin från Måndalen

38869570_267257220541848_5737551780280008704_n

Jag mötte upp med tre av världens bästa löpare och skidalpinister som tillsammans startar “Moonvalley” – ett helt ekologiskt och veganskt varumärke för energikakor och sportdryck.

”Första gången som jag kom till Måndalen så blev jag jätteförvånad – jag trodde att det skulle vara väldigt mycket mer kargt, ungefär som uppe på kalfjället. Men det är ju liksom väldigt frodigt och det är ju verkligen perfekt för odlingar”, säger Mimmi Kotka samtidigt som hon mumsar i sig ett äpple.

Det är en mörk höstkväll och jag har åkt längst ut på Ingarö utanför stan för att möta upp med Mimmi, Ida Nilsson och Emelie Forsberg som är i Stockholm för en kort, men intensiv, dag med möten med bokförlag och planering inför framtiden.

När jag låser bilen bakom mig är det helt mörkt. Jag gissar att det är stugan cirka femtio meter in från vägen som jag ska till. Framför dörren står tre par S-Lab Salomonskor på tork. Jo då, jag har kommit rätt.

För trots att trion redan är framgångsrika världsstjärnor inom löpning och skidalpinism så stannar inte deras kreativitet och ambition bara där: förra året släppte Emelie sin första bok Skyrunner och nu befinner de sig bara dagar från lanseringen av deras nya och helt egna varumärke Moonvalley.

Jag slår mig ned vid deras middagsbord som dignar av fat och skålar fyllda med färggranna grönsaker, ugnsgratinerade rotfrukter, nötter, riven råkost och minst tre olika röror.

”Alltså Måndalen är precis som du tänker dig ett klassiskt norskt fjordlandskap där hav möter berg, men precis som Mimmi sa så går det ju helt fantastiskt bra att odla där”, Emelie ler det nu berömda leendet då hon berättar om sitt hem vid havet.

39022788_267337250533845_4071694778327105536_n

*   *   *

För alla oss som följer Emelie vet vi ju nämligen att just odling, bakning och matlagning är något som tar upp en stor del av hennes liv. Detta är ett intresse som hon delar med vännerna Ida och Mimmi – därför känns projektet Moonvalley helt naturligt: ett helt eget koncept med energikakor, choklad och energidryck. Produkterna är inte bara helt ekologiska utan sortimentet är även helt veganskt. 

”Det är verkligen inte alls svårt att göra detta helt veganskt. Det är ju dessutom redan en del av vårt hållbarhetstänk och hur vi har valt att leva våra liv, vi ser det som ett enkelt sätt att vara mer miljövänlig. Ärtprotein är helt enkelt mycket mer klimatsmart än animaliska alternativ”, berättar Ida och Mimmi.

”Med Moonvalley vill vi förmedla en känsla av att leva i ett tillsammans med naturen, att ta hand om den och att ta tillvara på det som finns i närheten.”, berättar Emelie. ”Det ska handla om det nordiska, och om kretsloppet.”

39935773_277303982870505_3176789602916630528_n

En röd tråd för Moonvalleys energibars är havre, rotfrukter och bär. Rapsolja tillsätts för fett, dadlar för bland annat smak och konsistens. Bruket av dadlar är dock den enda ingrediens som inte kan hämtas från närområdet – annars används ekologiska frukter och bär som odlas inom EU. För att produkterna ska vara miljövänliga väljer de alltid ingredienser som blåbär och lingon framför exempelvis açai eller gojibär. Tillverkningen kommer att ske i Göteborg och centrallagret kommer att vara i Frankrike där de tror att det blir närmast till deras kunder.

”Man kan väl säga att ’eko’ och ’nordiskt’ är två av de viktigaste ledorden för Moonvalley. Vi vill ju göra produkter som vi själva vill äta och dricka. Vi gör ju exempelvis den första helt ekologiska sportdrycken som kommer att ha en bärsmak som verkligen är supergod. Den smakar som en blandning av blåbärssoppa och vanlig saft.”

This slideshow requires JavaScript.

Tidigare har de alla tre ofta bakat egna energikakor för tävlingar och träningspass.

”Alltså jag körde faktiskt bara egna bars på Madeira Island Ultra Trail”, berättar Mimmi som i våras vann den stenhårda och 115 kilometer långa tävlingen tvärs över den bergiga ön Madeira.

Emelie och Ida fortsätter; ”Ja, och på träningspass kör vi ju också ofta med helt vanliga mackor.”

”Under tävling har jag faktiskt ofta kört med vanliga gels eftersom jag inte sprungit så långt ännu” avslutar Ida. ”det är ju väldigt smidigt”.

Därför finns även gels med nötsmör med på önskelistan för Moonvalleys sortiment. Men från start blir det fyra olika energikakor, en choklad och världens första ekologiska sportdryck.

”Man kan säga att den svenska fikakulturen också är ett viktigt element i Moonvalley – man behöver inte bara ha kakorna för just träning och tävling – man kan även äta den bara för att den är god. Det är ju även därför som vi har med en supergod choklad i sortimentet.”

*   *   *

Men trots alla deras framgångar på skidor och i löpskor – hur är de som affärskvinnor?

Mimmi skrattar högt; ”Jag har faktiskt aldrig tänkt på det här förut – men nu är jag ju faktiskt en entreprenör! Vi driver liksom en egen Start-up.”

”Vi fungerar också väldigt bra ihop” säger Ida. ”vi kan både vara optimister och pessimister när det behövs, och vi har inga problem att vara raka mot varandra.”

”…och när vi behöver förklara för någon exakt hur vi vill ha det, då skickar vi fram Ida”. skrattar Emelie och Mimmi.

”Ja, jag fattar nog inte att jag ibland kan låta ganska sur…”, svarar Ida med ett leende.

Annars är Mimmi Kotka med sin erfarenhet som näringsfysiolog Moonvalleys vetenskapsman. Grunden till alla smaker och recept har de själva provat sig fram till i Emelies kök i Måndalen.

43305529_293244977943072_6704500732818620416_n

Jag frågar dom om de kan se likheter mellan att starta företag och med de tävlingar och utmaningar som deras sporter ger dom?

”Jo, vi är nog alla väldigt målorienterade och vi vill se resultat. Men precis som med uthållighetssporter så måste man göra ett bra grundarbete och det måste få ta tid”, konstaterar dom.

Trion vet också att precis som under långa ultratrailtävlingar så krävs det ibland tålamod, men ibland gäller det även att bara kunna köra på. De känner inte heller någon slags särskild prestige med satsningen – det finns inga nederlag efter att man väl har tagit steget för att testa sin idé.

Något som de alla lyfter fram är just hur roligt det är att få göra ett sådant här projekt helt själva. Efter att bara ha fått vara ansiktet utåt för sponsorer får de nu äntligen bygga upp något helt från grunden och skapa det tillsammans. All planering med marknadsföring hanterar de helt själva – och här skadar det såklart inte att de tillsammans har tusentals följare på sociala medier.

”Vi får väldigt bra reaktioner från folk omkring oss och företag som exempelvis Salomon tycker enbart att det vi gör är jättekul”, säger Emelie. ”Vem vet, snart har kanske Moonvalley ett eget trailteam?”, skrattar dom.

38837016_267267870540783_7788475617049051136_n

De berättar även samstämmigt om hur de inspireras av andra kvinnor som startar eget och som vågar bryta sig ut ur normen.

*   *   *

Efter den intensiva dagen i Stockholm återvänder Mimmi till de franska alperna medan Ida och Emelie åker hem till Måndalen i Norge.

Hemma på gården väntar även deras får.

”Alltså de är så bortskämda!”, skrattar Emelie.

Precis som i Sverige har Måndalen haft ett fantastiskt äppelår så de har kunnat vara extremt petiga med vilka äpplen som de ska äta själva och vilka som ska gå till fåren.

”Ja du har väl till och med torkat äpplen i torkskåpet åt dom?”, frågar Ida en gapskrattande Emelie.

”Alltså det där är curlade vildfår” konstaterar Mimmi med ett högt skratt.

Men deras får tjänar sitt syfte på gården. De håller marken öppen och de skapar ytterligare liv på gården.

Den lilla skocken med får kom till Emelie och Kilian för lite mer än ett år sedan. Det var ett år gamla ungfår som annars hade gått till slakt – då tog sig Emelie istället an dom.

”Jag vill aldrig mer äta något levande – alla fyller ju ett syfte i livet”, avslutar Emelie.

This slideshow requires JavaScript.

Förvänta er fler och större nyheter från den dynamiska trion inom kort. De har just inlett ett arbete med ett helt nytt bokprojekt som de skriver tillsammans – ett än så länge mystiskt projekt som de beskriver som en slags nytolkning av bondepraktikan, eller en årskalender, men med fokus på löpning.

 

*   *   *

Missa inte mina intervjuer med Mimmi, Ida och Emelie. Avsnitten finns på Spotify eller i de podcastappar som du föredrar.

                                

Följ Moonvalley på deras Instagram eller Facebooksida.

Originalfoto © Moonvalley / Matti Bernetz / moonvalley.me

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.