“Vi har alltid försökt att kommunicera orden och inte siffran – skalan är ett till fem och då kanske man tänker att trean i mitten inte är så farligt. Men läser man innebörden så är det ju ‘betydande lavinfara’ och det har ju ändå lite tyngd, och läser man vidare ser man att ‘mänskligt utlösta laviner är sannolika’ – då är det ju helt plötsligt jäkligt farligt! Och statistik från hela världen visar att då det är betydande lavinfara är det som vi har mest olyckor”
Mattias Tarestad jobbar på Naturvårdsverket där han bland annat har ansvar för lavinprognoserna som ni kan läsa på Lavinprognoser.se.
Vi pratar om begreppet “fjällsäkerhet”, om den mycket tragiska Anarisolyckan som för fyrtio år sedan utgjorde startskottet för inte bara statens förhållningssätt till säkerhet i fjällen utan även i förlängningen ledde till våra fjälledarutbildningar.
Vi pratar om statistik från Fjällräddningen för 2017, om tendensen att skuldbelägga de som ringer till Fjällräddningen, om sanning bakom rubrikerna och hur fjällturism kan förbättra folkhälsan.
Om “Snow Science”, om hur samlas data in för lavinprognoser, om vad bör du tänka på då du läser dagens lavinprognos och om hur prognoserna sammanställs.
Intervjun med Mattias är inspelad på House Be i Åre.
Originalfoto © Mattias Tarestad
Gillade du det här avsnittet kan jag även rekommendera mina intervjuer med Christian Edelstam, med Andreas Fransson, med Anders Bergwall och hela miniserien Replacing Luck.
Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.
Categories: Uncategorized
1 reply »