“Vi intervjuade en arkitekt som skrev en uppsats om Vanlife som sitt examensarbete och han hade ju naturligtvis gjort en hel del research, visserligen ur ett arkitektperspektiv, men han pratade om tiden då man upptäckte Amerika och Västern – då folk åkte runt med häst och vagn och ställde sina vagnar tillsammans i mönster som skydd för natten – och det kan man se hur folk gör på liknande sätt idag.”
Husbilstrenden kan ju omöjligtvis ha missats av någon.
Redan innan Covid-19 var ju Svemester på tapeten och på starkt uppåtgående – mycket tack vare begrepp som “flygskam” och en ökad medvetenhet om flygets negativa påverkan på klimatet. Husbilslivet, eller Vanlife, passar även in i trenden att gå tillbaka till det mer avskalade och enkla.
På samma vis som att vandring har kommit att bli nästan omåttligt populärt på grund av det enkla som står att finna i att för egen maskin uppleva omgivningen med allt som du behöver på armlängds avstånd i din packning – kan Vanlife egentligen ses lite på samma vis.
Att helt oberoende av andra kunna bestämma tempo, ditt del- och slutmål, hur länge du väljer att stanna på samma plats och inte minst att det bara är du som bestämmer om det ska svängas höger eller vänster. Allt som behövs för mat och sömn finns dessutom på armlängds avstånd i din rullande koja.
När Coronapandemin slog till med full kraft och det för de allra flesta stod klart att utlandssemester inte längre var ett alternativ ökade som väntat husbilstrenden än mer och affärer specialiserade på försäljning av husbilar sålde faktiskt slut på precis allt.
“För vissa kan Vanlife vara ett sätt att hantera en livssituation som de kan hamna i då de kanske har blivit av med jobb och bostad – då är det ju positivt då det plötsligt blivit trendigt att bo i husbil eftersom det inte längre behöver vara ett stigma för dom – de kan plötsligt hamna i ett socialt sammanhang som stärker dom.”
Därför kände jag att det var dags att gräva lite djupare i fenomenet Vanlife – och det är svårt att hitta två mer insatta i ämnet än Carl och Isabel Waite som tillsammans driver podcasten och Facebookgruppen Vanlife Sverige.
Bella berättar om sin barndomen då hon spenderade många timmar i familjens egenbyggda och konverterade husbil. Carl hade en annan barndom – längre från familjesemestrar i tält och camping – men närmre brädåkning och en rejäl dos friluftsliv tack vare scouterna.
Tillsammans började de sitt gemensamma “Vanlifeliv” med en Volvo 740 som senare kom att uppgraderas till Doris; en Mercedes Sprinter konverterad av hela familjen med Bellas mamma och pappa i spetsen.
Nu är de även stolta ägare till en brutalsnygg och klassisk Volvo 240.
Jag försöker med deras hjälp bena ut en hel del frågor och tankar om Vanlifevärlden, som om man alltid vinkar till mötande husbilar samt om mina spaningar om “Instagramcampers” bara är fördomar från mitt håll. Vi pratar om ett nomadliv i förändring, om att tömma bajstunnor, hitta bra övernattning, jag söker gehör för min förutsägelse att 2021 kommer att bli “Taktältets år” och vi försöker fatta om “Overlanding” överhuvudtaget är en grej.
Innan intervjun pratar jag även med Öjje Holt som är en av grundarna till det nya företaget Acamp som kommer att införa mycket spännande nyheter och möjligheter för campare.
Se mer på Acamps hemsida och ladda gärna ner den app som nu finns på Google Play och Appstore.
Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.
* * *
Categories: Uncategorized