Avsnitt 238, Ebba Forsgren!

Enlight1164

“Det ansvar som jag känner för naturen har vuxit fram hos mig då jag bara under min livstid har upplevt att mängden med snö hemma i Åre minskat i takt med att temperaturen har höjts. Detta drabbar ju min största passion som är skidåkning.”

Jag återvänder ofta till liknelsen där jag säger att jag har lite av en “Huskyradar” där stora och små profiler samsas. Många av dom där profilerna återkommer i lite olika sammanhang och med lika olika personer och i olika konstellationer.

En av dom är Ebba Forsgren och när hon var i Stockholm för att fira Midsommar ute i skärgården så passade vi på att möta upp på Downtown Camper för en intervju.

Ebba Forsgren är uppvuxen i Åre och kallar fortfarande den jämtländska bergsbyn för sitt hem – men hon har redan hunnit med gymnasieår i Stockholm, studier på Hawai’i och säsong i Kanada. Om detta och mycket mer pratar vi om under intervjun.

En röd tråd för Ebbas intressen och engagemang är ansvar för naturen och klimatet – något som hon kopplar till skidåkningen och att växa upp så nära en natur där klimatförändringar blir direkt påtagliga.

Ebba kom nyligen hem från en resa till Island där hon var en i besättningen tillsammans med Ocean Missions Iceland där en skonare seglade från Reykjavik till Husavik via Västfjordarna. På båten samlande besättningen bland annat in mikroplaster för att dokumentera nedskräpning, något man även rent konkret gjorde på stränder i det avlägsna och vackra naturreservatet Hornstrandir.

Asa Steinars 6
Foto: Ása Steinars

Vi pratar även om skillnaden mellan stad och landsbygd och hur detta återspeglas i primärt ungdomars intresse av att fly staden till förmån för landsbygden. Vi pratar om hennes nyligen avslutade jobb för det chilenska glasögonmärket Karün, om influencerfenomenet, hur man påverkas av sociala medier och även om initiativet WERIDE i Åre där Ebba är en av drivkrafterna.

“Det finns ingen människa som klarar av att vara hundra procent genuin och ärlig på sina sociala medier då det bara är en liten del av dig som visas upp där – och det där måste man verkligen tänka på om man ska vara där utan att må dåligt av det.”

This slideshow requires JavaScript.

*    *    *

Efter intervjun med Ebba pratar jag även med Stina Lidvall som är uppvuxen i Undersåker utanför Åre. Idag driver hon företaget REGN Repair som har specialiserat sig på att reparera så kallade funktionsplagg där möjligheten att reparera och skräddarsy vind- och vattentäta skalplagg möjliggör för hållbara konsumtionsvanor.

Följ gärna REGN Repair på Instagram och tveka inte att ta kontakt med henne om favoritjackan fått en reva av skogsåkningen.

IMG_6850
foto: Julia Pettersson

*    *    *

Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Intervjun är inspelad på Downtown Camper i Stockholm.

Omslagsfoto: Frida Berglund

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

*    *    *

logga

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.