Avsnitt 160, Olivia Kiwanuka!

Fil 2017-12-01 12 19 10

“Jag tror faktiskt att de mest extrema äventyrsutövarna sällan är problemet – för dom brukar ha stenkoll. Jag kan däremot tänka mig att ett större problem är folk som vill ta sig ut men som inte är ute efter risken och då är de inte heller medvetna om den och de förbereder sig därför inte heller för den. Folk som vet att de ska göra något extremt  förbereder sig ofta till tänderna.”

I avsnitt 160 pratar jag med läkaren, doktorand och expeditionsläkaren Olivia Kiwanuka som bland väldigt mycket annat grundat och driver företaget Adventure Medicine.

Till vardags jobbar Olivia på kirurgen på Södersjukhuset och den morgonen som jag träffar henne i studion hos acast har hon gått av ett jourpass bara några timmar tidigare.

Vi pratar om hennes uppväxt och drömmen om att bli läkare som hon haft sedan hon var liten. Vi pratar om hennes första fjälltur med 25 kilo tung packning och om att utmana sig själv på andra vis.

Med tanke på Olivias jobb och hennes företag så kretsar en stor del av samtalet omkring ansvar, att ta ansvar för sina handlingar, om hennes tankar kring trender och utveckling inom svenskt friluftsliv samt de situationer som detta kan försätta oss i. Vi pratar om potentiella konsekvenser av olyckor och beslut, om historien bakom katastrofmedicin och om sjukvård med begränsade resurser på otillgängliga platser.

This slideshow requires JavaScript.

Olivia berättar om hur det är att jobba som expeditionsläkare – om vilka faktorer som hon tittar på innan hon bestämmer sig för att ta sig an ett uppdrag samt hur relationen och hierarkin mellan expeditionsledare och expeditionsläkare fungerar i praktiken.

Under avsnittet pratar vi även om boken Vildmarksmedicin som ges ut på förlaget Calazo. Boken kommer dessutom att ligga i en av de Husky Goodiebags som kommer att auktioneras ut till förmån för Musikhjälpen 2017, mer info kommer att komma nästa vecka.

Vildmarksmedicin.jpg

Avslutningsvis berättar Olivia om projektet Rural Trauma Initiative.

Lyssna gärna på avsnittet här på hemsidan eller genom acasts app eftersom det kommer att komma upp lite bilder på exempelvis de första förbandskit som Olivia har satt ihop.

Gillar du det här avsnittet borde du även lyssna på min intervju med Robin Trygg, Lina Hallebratt eller med Tim Bogdanov.

Originalfoto © Olivia Kiwanuka / Adventure Medicine

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

NGE_Logotype_RGB

Categories: Uncategorized

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.