Ground Truth / Living Proof: Anguish in Arctic Scandinavia

foto-2016-08-03-22-47-01

Renskiljning utanför Övre Soppero / foto: Magnus Ormestad

I höstas fick jag förmånen att följa med på en reportageresa till Sápmi tillsammans med den norske fotografen Camilla Andersen och den amerikanska journalisten Melody Schreiber som arbetar med The Ground Truth Project. Nu finns det avsnitt som jag hjälpte till med ute för lyssning.

Tack vare mitt samarbete med acast blev jag i somras tillfrågad om jag skulle kunna arbeta som Field Producer för en reportageresa om klimatförändringar i de arktiska områdena i Skandinavien och specifikt hur klimatet påverkar samiska renägare och hur klimatförändringar kan påverkar den mentala ohälsa som är ett av många problem i Sápmi.

Min uppgift var att med inspelat ljud kunna samla ihop material för att delar av Melody och Camillas reportage även skulle kunna omvandlas till ett avsnitt i GroundTruths podcast. Jag visste nog inte riktigt vad jag gav mig in på när jag gick av flyget i Alta uppe i nordligaste Norge och mötte upp med Camilla som är uppvuxen där.

Framförallt så hade jag inte riktigt fattat att jag inte skulle resa runt i Sverige, Finland och Norge – utan i Sápmi. Vi reste mellan Alta, Karasjok, Kautokeino bort till Evernes och tillbaka mot Kiruna (Giron), Nikkaluokta och tillbaka mot Övre Soppero och bort till Kautokeino. Ofta befann vi oss i samhällen med över nittio procent samisk befolkning – där barnen lär sig norska eller svenska först då de börjar skolan. Under nästan två veckor fick jag uppleva möten och lära mig saker om tyvärr extremt få i Skandinavien får möjlighet till. Vi rörde oss mellan samiska vänner och familjer som öppnade sina dörrar, bjöd oss på kaffe, torkat renkött och berättade om sina liv och sina familjers historia – både lyckliga och hemska. En av många höjdpunkter var att bli bjuden på kaffe, fika och pannkakor gjorda på renblod istället för mjölk av en gammal kvinna som växt upp på fjället med familjens renskötsel.

En annan höjdpunkt var att en sen kväll få följa med upp på fjället för att bevittna renskiljning – en helt otroligt fin upplevelse som jag länge drömt om att få uppleva.

Men då vårt fokus för reportageresan handlade om mental ohälsa, och särskilt då antalet självmord hos den samiska befolkningen, blev många möten starka och extremt känslosamma. Då vi var där som journalister blev det en varsam vandring mellan att bygga förtroende nog för att få höra känsliga och djupt personliga berättelser som väldigt få har fått tillgång till och samtidigt komma så nära att vi kunde få tillgång till intervjuer och inspelningar för att skapa ett reportage. Eftersom Melody är amerikan, Camilla norsk och jag svensk fick jag ofta hoppa in som simultantolk mellan svensk-norska och engelska samtidigt som vi fick höra fruktansvärda och mycket tunga historier. Jag har sällan varit så mentalt trött som under denna resa.

En av många insikter som jag får under resan är hur lite som vi får lära oss om samerna, om Sápmi och om deras historia. Hur jag kommer ihåg hur vi under mellan- och högstadiet fick läsa om Nordamerikanska ursprungsbefolkningen och indianreservaten men hur vi aldrig fick veta om den mörka koloniala historia som samerna lidit, och fortfarande lider, under.

Jag inser den kamp som de för varje dag genom att kämpa för sin rätt till sitt språk, sin kultur, sina seder och sina marker.

Avsnittet går att lyssna på direkt här genom SoundCloud men ni kan även söka på “GroundTruth” där poddar finns.

melody-magnus-camilla-1024x682

Melody, jag och Camilla i Björkliden / Foto: Camilla Andersen

Ett stort tack till alla vi mötte och som hjälpte till under resan: Gurra och Daniel i Björkliden, Nina och Stefan i Alta, Sarakka i Giron, familjen Gaup i Karasjok, familjen Marainen i Soppero och alla festivalbesökare som vi pratade med på Márkomeannu. Tack till Camilla, Melody och husbilen Marta.

Läs mer om reportaget här.

Läs fler reportage av Melody Schreiber.

Se mer av Camillas fantastiska bilder.

Lyssna på det fantasiska bandet Ára där Simon Issát Marainen jojkar. Simon Issát är även med i SVT dokumentären Från Sápmi till Botswana som ligger på SVT Play.

Två andra tips om man vill lära sig mer om Sápmi och om samerna är den helt otroligt fina serien Renskötarna eller podcasten Allt du velat veta som har ett nytt avsnitt om just samisk historia.

lundhags

acast_black_logotype_R

Categories: Äventyr, Topptur

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.