Mountain Athletics

 

Fernanda Maciel. The North Face Spring 2016 Mountain Athletics. New York. Photographer: Greg Mionske. The North Face Rights Expire: 07_30_17.

Att varumärken använder sig av ambassadörer för att bygga sin image och för att berätta sin historia är ju standardförfarande i outdoorindustrin. Vi drömmer oss bort i bilder och filmer om expeditioner och situationer som kittlar våra nerver. Jag var inbjuden till London för lanseringen av The North Face nya koncept Mountain Athletics.

Merparten av de stora ambassadörerna är högpresterande elitidrottare med en fysik och en kondition som få kommer att uppnå – vägen till deras form som tar dom till just den ikoniska bergskammen, till just det åket i Alaska, eller till just den magiska stigen som förevigas i reklamkampanjerna syns inte alltid i våra sociala medier.

The North Face grundades i San Fransisco 1966 och när de öppnade sin första butik två år senare hyrde de dörrvakter från Hells Angels till invigningsfesten – mycket har hänt sedan dess. Varumärkets rötter, precis som med exempelvis Patagonia, finns i klättringen. Logotypen för The North Face med de tre bågarna är till och med en stilisering av Half Dome i Yosemite. På åttiotalet började man göra skidkläder och nu täcker man alla områden från löpning och vandring till alpinism och skidåkning.

◊  ◊  ◊

This slideshow requires JavaScript.

Jag var inbjuden till lanseringen av The North Face nya koncept Mountain Athletics i London. Eventet presenterades av Bonita Norris som är den yngste person som både bestigit Mount Everest och som skidat till Nordpolen. Hennes nästa mål är att bestiga K2.

Presentationens höjdpunkt blir onekligen en föreläsning av Sir Ranulph Fiennes som av Guiness Rekordbok kallas världens främste nu levande äventyrare och upptäcktsresande. Föreläsningen är inte möjlig att summera, det är en sådan total berg- och dalbana av ett helt ofattbart liv med utbildning av brittiska specialstyrkor, jakt på en stad försvunnen i sanddyner och flera år tillbringade på bägge polerna. Det är stundtals svårt att greppa vidden av de projekt som han har tagit sig an, och det är lika svårt att det faktiskt har genomförts på riktigt. Jämfört med Sir Ranulph Fiennes bedrifter bleknar nästan allt.

Det som The North Face vill tillföra med konceptet Mountain Athletics är att inte bara bjuda på en insyn i det hårda arbetet mellan äventyr och mellan de där ikoniska bilderna, man vill även hjälpa oss konsumenter att stärka vår fysik. Så utöver en serie kläder gjorda primärt för fysträning inomhus med hög rörlighet lanseras även en träningsapp med samma namn där man kan komplettera sin befintliga träning med samma övningar som The North Faces atleter bygger in i deras träningsrutin.

I researchen inför konceptet kom man i kontakt med ett gym i Jackson Hole som heter Mountain Athlete där bland annat många profiler från The North Face tränade. Resultatet blev ett antal olika program uppdelade på Running, General Fitness, Alpine Climb, Climbing, Backcountry Skiing och All-Mountain Skiing. Övningar inspirerade från gymmet i Jackson Hole har sedan lagts upp på olika anpassade sexveckors träningsprogram – och det är dessa sex program som nu finns tillgängliga i The North Faces app Mountain Athletics.

This slideshow requires JavaScript.

Övningarna är inspirerade av dynamiska övningar från crossfit och tanken för de flesta passen är att man ska ha tillgång till ett gym, men med ett fåtal egna redskap och en dos kreativitet bör man kunna utföra många av träningspassen utanför medlemskortens förlovade land.

Kläderna är inget nytt och det är inte heller där som fokus eller värdet ligger i Mountain Athletics – det är istället roligt att se hur The North Face vill involvera sin målgrupp med hjälp av träning anpassad efter de drömmar och de mål som vi har. En nyckel till det lås som ofta blockerar träningsviljan och motivationen är oftast bara att konkretisera det mål som du har. Lusten att ta dig genom en timmes fysträning ökar om du ser din stundande topptursresa som mål – där gör The North Face en smart grej då de ökar sin närvaro hos dig – utöver inspirerande bilder och filmer kan de nu även vara med dig och dina vänner under träningspassen. Som jag ser det kan man använda appen till punkt och pricka då programmen är realtidsanpassade på så vis att den säger åt dig när du ska vila och hur länge. Men man kan även använda den för tips, råd och extra motivation till nya övningar då passen beskrivs med både bilder, videoklipp och text så att du kan göra en viss egen anpassning.

◊  ◊  ◊

Jag tror att trenden med sekundmätning kommer att få mer konkurrens av mer upplevelsebaserad träning och prestation och där kan en träningsapp som Mountain Athletics mycket väl sorteras in trots att det givetvis finns möjligheter att dela dina träningsframgångar på Facebook även med denna app.

I många länder kommer The North Face även erbjuda gratis träningspass som utgår från deras butiker, men något sådant är i skrivande stund inte klart för Sverige även om planerna finns. Ett tips kan ju dock vara att kolla upp deras scheman om ni ändå bokat in någon resa till en av städerna i Europa eller USA där passen erbjuds – det kan vara en kul start på en av dagarna.

All images in this article belongs to The North Face.

lundhags

acast_black_logotype_R

7 replies »

  1. Verkar som en grym app. Problemet är att den (just nu?) inte verkar ladda träningsprogrammen för mig. Sidan “Choose your program”-sidan är helt tom… Någon annan som har samma problem?? Har testat på olika telefoner med iOS9.3.0/9.3.1

  2. Håller tummarna.. men det har varit så i typ 1.5 vecka nu – sen jag läste ditt inlägg om Mountain Athletics här på bloggen och ville testa appen.

    • Hm, jättekonstigt. Jag ska höra av mig till någon på TNF och se om de har något svar på detta. Det kan ju vara så att appen hamnat i kläm mellan uppdateringar i iOS. Tycker att den verkar vara en bra support i träningen så du borde ju få chans att testa den!

  3. Nästan så att man tycker synd om TNF som försöker lansera konceptet och inte appen funkar. Min app funkar fortfarande inte. Om det är någon där ute som har en nyligen nedladdad app som funkar, så får dom gärna ge sig tillkänna.

  4. Fick du reda på någon information från TNF om varför inte appen funkar längre eller när den ska börja fungera igen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.