Avsnitt 240, på besök hos Myskoxcentrum!

Långt in i Härjedalen, nära den norska gränsen, lever världens äldsta nu levande stora, landlevande däggdjur. I början av sommaren åkte jag till Myskoxcentrum på besök och guidad tur.

Myskoxen levde sida vid sida med mammuten, den ulliga noshörningen och den sabeltandade tigern. Tills för drygt 40 000 år sedan levde den i det som kom att bli Norge och Sverige men plötsligt försvann den helt.

Under lång tid återfanns den bara på Grönland och i Alaska – men sedan 1971 har de, via Norge, åter bosatt sig i Sverige och Härjedalen. Myskoxcentrum utgör idag den viktigaste aktören för att informera och stödja detta helt fantastiska djur.

Jag fick möjligheten att besöka och träffa människorna bakom Myskoxcentrum och inte minst bekanta mig med den lilla flocken i hägnet.

I dessa Corona- och Svemestertider vill jag verkligen varmt rekommendera ett besök till denna upplevelse där tiden bokstavligt talat har stått stilla.

I avsnittet berättar vi hur alla intäkter från Myskoxcentrum kommer från biljetter och jag kan knappast tänka mig en bättre kombination av nytta och nöje än att besöka denna pärla.

* * *

Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Ett extra tack till Kia Motors Sweden för hjälp med denna intervju där jag tog mig upp med nya Kia XCeed Plug-in Hybrid.

* * *

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.