Avsnitt 122, Replacing Luck del två / Andrea Mannberg

foto-2014-02-16-12-57-37

“Vi var på väg upp, jag vet inte hur högt det var men kanske tio meter, vi skulle bara gå upp en liten bit och kanske lägga ett slag. Men Martin hinner bara gå ut på den här snötungan så hör vi hur snötäcket kollapsar och då säger Martin att ‘ok, det där är vår signal. Vi ska inte vara här’. Då tittar jag upp och jag ser en våg, precis som en havsvåg som kommer ned för fjället mot oss. Jag vänder mig om för att dra min lavinryggsäck – då slår den mig i huvudet. Den är så stor att den sköljer över oss.”

> Lyssna på acast

I mer än tre år har jag velat göra en miniserie om lavin- och bergssäkerhet och om risktagande i bergen.

Tack vare mitt arbete med Husky har jag lärt känna Anders och Merja Bergwall som nu tillsammans driver det Abiskobaserade företaget Arctic Guides. Jag har varit på glaciärkurs med dom, varit på isklättringsfestival i Abisko och inte minst gjort mitt livs topptursresa till Svalbard tillsammans med dom. Dessa tre avsnitt är en del av föreläsningsturnén Replacing Luck som arrangeras i Sverige och Finland.

I det andra avsnittet pratar jag med Andrea Mannberg som tillsammans med vännerna Martin och Maria drogs med i en stor lavin i Kittelfjäll.

Vi går igenom dagen och de beslut som ledde upp till olyckan, vi pratar efterdyningar, känslor och alla misstag som begicks.

Läs även gärna Andreas oerhört detaljerade och öppna berättelse om olyckan. Stort tack till Andrea för att du valde att ställa upp i avsnittet.

I det tredje och sista avsnittet av Replacing Luck pratar jag med Sandra Fransson som startade initiativet Safe Passions för att hedra sin bror Andreas som förolyckades i en lavin i Chile 2014.

Podcasten Husky spelas i år in med stöd av Lundhags.

Originalfoto © Andrea Mannberg

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

lundhags

acast_black_logotype_R

Advertisements

2 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s